Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker og bekymrer meg altfor mye. Hvordan jeg tenke annerledes?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 som har en kjæreste på 17. Til neste år blir han 18, jeg veit ikke hva jeg skal gjøre fordi jeg tenker altfor mye og bekymrer meg for alt for mye. jeg gruer meg til han skal begynne å drikke. Det eneste jeg går å tenker på er hvor mye jeg gruer meg og hvor redd jeg er for å miste han hvis han skal være russ. Vi har nå vært sammen i 2 år. Ossen kan jeg tenke annerledes? Prøver å snakke med han men er ikke så lett, han forstår ikke..... han har vært ute et par ganger å drikki imens vi har vært sammen, det har vært helt jævlig å sitte hjemme da... noen tips til hvordan jeg kan slutte å tenke på alt det negative og bare kunne drite i om han er ute istedenfor å sitte hjemme å gråte hele natta når han er ute?... kommer ikke til å klare å sitte hjemme vær helg å bekymre meg bare fordi han skal være ute. Jeg blir utslitt. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du beskriver hvordan du tenker på og bekymrer deg for å miste kjæresten din. Du skriver at du gruer deg til han blir 18 og begynner å drikke, og du har hatt det helt forferdelig vondt de gangene han har vært ute uten deg.

Det høres strevsomt ut for deg og jeg kan godt forstå at du blir utslitt av å ha det slik. Ut fra hva du skriver her til oss, så virker du usikker og utrygg i forholdet, og kanskje du ikke helt stoler på kjæresten din og er usikker på om det dere har sammen er sterkt nok?

Vi her i ung.no har ingen oppskrift eller klar plan for hvordan du kan tenke og bekymre deg mindre, men vi kan komme med anbefalinger på hvor du kan gå for å oppsøke hjelp slik at du kan få det bedre med deg selv slik at du kan få det bedre sammen med kjæresten din.

Det vil nok være fint for deg å oppsøke litt hjelp hos eksempelvis helsesøster på skolen eller ved Helsestasjon for ungdom. Der kan du få sortert tanker og følelser, og sammen kan dere skreddesys en plan for hvordan du kan jobbe for å få bedre selvfølelse og selvtillit innad i forholdet. God selvfølelse og selvtillit vil gjøre deg mindre engstelig og sårbar, og gi deg troen på at du er god nok som du er. Kanskje kjæresten din kan bli med i noen samtaler også, for jeg tenker det er viktig at han forstår hvor vanskelig det er for deg nå og hvor engstelig du er for å miste ham. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg som jeg tror du kan ha god nytte av å lese.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Jeg stoler ikke på kjæresten min

En jente og gutt sitter ute. Jenta ser på telefonen sin og smiler, mens gutten strekker seg litt over skulderen hennes for å se hva hun gjør på telefonen. (www.colourbox.com)

Jeg vil gjøre det slutt med kjæresten min for at jeg skal klare å leve uten å bekymre meg for å bli såret. Jeg tenker at kjæresten min kommer til å være utro.

Les mer

Er du redd for at kjæresten skal gjøre det slutt?

Par (www.colourbox.com)

Å være i et forhold kan både være tøft og fint. Å vite at du har en person som bryr seg om deg og setter deg først er en utrolig stor trygghet. Men hva hvis du begynner å tvile på at den andre fortsatt har følelser for deg?

Skrevet av ungdomsjournalist Tiril.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser