Hopp til hovedinnholdet

Bifil, venninne som sliter, forelskelse og kropp

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år, og har en del problemer 1- jeg tror jeg kanskje at jeg er bifil! Hva skal jeg gjøre?? Kjenner ingen som er bifile, og på skolen er å være bifil veldig teit! 2- venninna middag sliter med depresjon og jeg kjønner ikke hvorfor 3-jeg liker eksen min! 4- jeg sliter med kroppen min føler at jeg har for stor mage om henge rumpe! Hva skal jeg gjøre?

Besvart 02.12.2018 12:48
 

Svar
Hei


Så bra at du spør hva du kan gjøre når du opplever at du har problemer. Jeg kan ikke vite sikkert hva som passer for deg. Men jeg kan gi deg en tilbakemelding på det du skriver samt noen tips til det du spør om.

1. Mange vet ikke helt sikkert hvilket kjønn de tiltrekkes av i ungdomsårene. Noen vet det ikke sikkert før de blir voksne. Mange ungdommer er opptatt av å ikke skille seg ut og være som alle andre. Det kan være grunnen til at mange ikke snakker om seksuell legning. 

Det å være på søken etter sin egen seksualitet, handler for mange om å gå igjennom ulike faser. Ulike tiltrekninger, ulike seksuelle preferanser osv. Noen ganger tiltrekkes man jenter, noen ganger tiltrekkes man gutter og andre ganger tiltrekkes man av begge kjønn.

Det er så mye som spiller inn på tiltrekning og seksuell tenning mellom to mennesker, og når "alt stemmer" og følelser dukker opp, så spiller ikke alltid kjønn noen stor rolle. Noen mennesker har et slags mønster i å tiltrekkes av og tenne på begge eller samme kjønn, mens for andre kan en slik tenning dukke opp ganske overraskende. 

Du skal kunne akseptere deg selv enten du er heterofil, homofil, bifil eller ikke ønsker å klassifisere deg selv verken som det ene eller det andre. Hvem og hva du tiltrekkes av handler også om hvilken situasjon du befinner deg i livet og ikke minst hvilke personer du treffer. Det er viktig å være nysgjerrig på seg selv. Ta tiden til hjelp, så finner du mer ut av dette med hvem du er og hvordan du ønsker å bli oppfattet av andre etterhvert.

2. Så leit at venninna di sliter med depresjon. Det kan være vanskelig for den som blir deprimert også å skjønne hvorfor verden oppleves vanskelig. Det kan være en spesiell grunn og det kan være flere ting tilsammen som gjør at noen blir deprimerte. Du kan være en god støtte og venn selv om du ikke forstår grunnen til at hun har det vanskelig. Spør henne eventuelt om hun selv vet hvorfor hun har det vanskelig. Kanskje hun vil snake om det og kanskje ikke. Det er likevel viktig å ha en venn som bryr seg og som kanskje også kan bidra til at man ikke tenker så mye på alt som er vondt og vanskelig. Prøv å ta initiativ til å finne på noe hyggelig som du vet venninna di vil sette pris på.

3. Å være forelsket i eksen kan være en slags kjærlighetssorg. Det er noe de fleste opplever i ungdomsårene. Kjærlighetssorg er noe av det vondeste vi mennesker kan oppleve, så der er forståelig om du er lei deg og savner ekskjæresten mye. 

Når du mister en kjæreste, mister du ofte en god venn, og du mister at en person har spesielle følelser for deg. Kjærlighetssorg kan få oss til å gråte, bli sjalu, fortvilet og irrasjonell. Det er ingen forskjell på gutter og jenter når det kommer til kjærlighetssorg. Det kan være ulike ting som gjør oss sjalu, men begge kjønn blir sjalu, og begge kjønn får i en periode et mer negativt selvbilde.

Noen ganger finner ekskjærester tilbake til hverandre, og ofte går følelsene over hos begge parter etterhvert. Hvis ekskjæresten din ikke føler det samme for deg, så vil du sannsynligvis oppleve at du også føler mindre for han med tiden. Du vil vel egentlig ha en kjæreste som vil ha deg? Ta tiden til hjelp og se hvordan det går. Det er sjelden to som har vært kjærester er like enige om at det skal bli slutt. Lykke til videre med kjærligheten.

4. Mye kommer til å skje med kroppen din fremover og det tar tid å venne seg til forandringene som skjer. 

Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Forholdet til kroppen inngår gjerne i en større helhet, selvbilde. Se tips i vedlagte artikkel om hva som kan gi bedre selvbilde. Snakk gjerne med helsesøster på skolen eller noen andre voksne du er trygg på og har tillit til, hvis du opplever at det er litt mye for deg å tenke på.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse