Hopp til hovedinnholdet

Kan en 18 åring bli straffet for å ha sex med en 14 åring?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei 14 år å jeg begynner å like en 18 År gammel gutt han liker meg å han er jævlig snill hyggelig og en jævlig god venn, kan snakke med han om alt og han er morsom han er ikke den peneste men bryr meg ikke . Har snakke sammen med han i 7 måneder og har møttt han flere ganger med venner på Lan og sånn men kan ikke bli sammen med han mamma og pappa hadde klikka og det hadde broren min å. En av vennene mine sa kanskje han er pedofil men pedofile liker jo pre pubecent men jeg fikk mensen når jeg var 10 har 70D i bh størrelse er 160 og 53 kg, og alle jeg møter sier jeg ser og oppfører meg mye eldre selv legen glemte jeg var 14 å fikk studentrabbat flere ganger.. og vis jeg skal ha en seriøs kjæreste kommer vi jo mest sansynlig til å ha sex (haster meg ikke til å ha sex men tar det som deg kommer det viktigeste for meg er at jeg mister jomfrudommen med en jeg bryr meg om å vi har god kommunikasjon og jeg stoler på han) men siden han er 18 kan han bli straffet for det hva burde jeg gjøre?

Besvart 30.01.2019 10:47
 

Svar
Hei jente 14 år!

Ja, han kan bli straffet for dette i følge loven. Samtidig er det også åpninger som sier at det kan være greit at en 14 åring og en 18 åring har sex sammen. 

  • Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes. (Straffelovens §195 og §196) 

 

  • Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Hvis man blir anmeldt for å ha sex med en person under 16 år er det domstolen som bestemmer om man er jevnbyrdige i alder og utvikling, og om man kan straffes eller ikke.

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig.

Dette kan forsøke å gjøre videre: 

  • Snakk med gutten om dette. Fortell om loven og hvordan dere sammen skal være enige om å ha sex. 
  • Ikke stress og bruk god tid på å bli kjent med hverandre.
  • Forsøk å finn ut av hvor dine grenser går, hva du synes er ok og når du opplever at det ikke er greit. 
  • Kan du forsøke å snakke med en annen voksen du stoler på. Dette kan være helsesykepleier? Fortell om det du tenker på. Jeg er sikker på at du vil få støtte. 

Med tanke på at ei venninne har sagt at han kan være pedofil vil jeg støtte deg på at det nok ikke stemmer. Du beskriver deg som moden og kroppen din er i fin utvikling. 

Husk å beskytte deg mot graviditet og kjønnssykdommer. Snakk med helsesykepleier, eller ta en tur på Helsestasjon for ungdom. de kan hjelpe deg med dette. 

Lykke til! 
Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell