Hopp til hovedinnholdet

Forhold der han driver med psykisk vold og noe fysisk.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en venninne som er/har vært i et forhold der han driver med psykisk vold og noe fysisk (ikke i så alvorlig grad). Han skjeller henne ut, sier de mest nedverdigende ting til henne og sammenligner henne med tidligere partnere i uheldig favør for henne. Jeg fikk sendt henne hjem igjen, en kveld det gikk for langt. Nå er hun helt på bånn, og risikerer å få diagnosen alvorlig depressiv. Hun har dessuten fått selvmordstanker. Jeg er utrolig bekymret men det eneste hun mener hjelper, er om hun får han tilbake. De holder fortsatt kontakt, men dette går mest i at han legger skylden på henne for det som har skjedd, og slenger negative kommentarer. Hun er selvfølgelig ikke skyldfri oppi dette. Begge driver med trusler, han på liv og død, og hun på at hun kommer til å si hva han gjør til foreldrene hans. Ingen av de ønsker å innrømme egne feil, og gjør hva de kan for å legge skylden på noen andre eller bortforklarer seg. Likevel vil hun bare ha han tilbake. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Så flott at du bryr deg og ønsker å hjelpe venninnen din. Det er helt tydelig at dette er et usunt og skadelig forhold. Det er ikke slik et forhold skal være, og venninnen din trenger hjelp til å se det og til å klare å bryte ut av forholdet.

Psykisk og fysisk vold er uakseptabelt i et forhold uansett grad av det som skjer. Det du forteller om er alvorlig, og absolutt noe hun bør komme ut av. Du beskriver et destruktivt forhold, hvor begge to vil ha godt av at det blir slutt.

Problemet er ofte at følelsene er sterke på en destruktiv og negativ måte, slik at det er vanskelig å gi slipp. Samtidig ser hun ikke selv hva det gjør med henne. Når det går så langt at venninnen din har selvmordstanker, har dette utviklet seg i en så negativ retning at du bør vurdere å snakke med foreldrene hennes om det som skjer. Det er tydelig at hun ikke takler situasjone på egenhånd, og jeg tenker det er nødvendig med profesjonell hjelp.

Helsestasjon for ungdom er det ofte tilknyttet psykolog. Kanskje du kan foreslå at dere sammen drar dit slik at hun kan få snakket om det som skjer, og få hjelp til å takle følelsene sine.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige. Det du selv kan gjøre er å snakke med en voksen du stoler på om situasjonen for å få råd. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene