Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre, pappa gir meg mye mer oppgaver hjemme enn til søstra mi?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

For det første, så synes jeg ung.no burde lage "familie" tema! For det andre, så er pappa en idiot! I går, så tvang han meg til å ta ned gjerdet! Jeg har gjort det i alle år og søsteren min gjør det aldri! I dag, fikk han meg til å rake hele hagen! Jeg prøvde å si nei, men da ga han meg bare husarrest og kalte meg lathans! Søsteren min gjør ikke en dritt, og hun er fire år eldre enn meg! Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det er bra at du spør om råd om slike ting. Vi håper at svaret vårt vil hjelpe deg.

Først og fremst. Det høres ut som en god ide at ung.no burde ha et familie-tema. Det skal vi ta opp med de som bestemmer dette. Takk for tipset.

Så, kan foreldrene dine tvinge deg til å gjøre husarbeid? Vi forstår at du er frustrert over at du må gjøre mye mens søsteren din slipper unna.

Det er ikke uvanlig at ungdommer på din alder må delta i arbeidet hjemme. Foreldrene dine har plikt til å ta vare på deg. Det betyr også at de skal bestemme en del i livet ditt. Det kan også handle om hvor mye du skal delta i husarbeidet.

Her er en lenke til hva foreldrene kan bestemme barneombudet.no/dine-rettigheter/i-familien-og-hjemme/hva-bestemmer-foreldre/

Men, du har også rett til å si din mening og bli hørt. Du skal også få bestemme mer etter hvert som du blir eldre.

Her er en link til en side om retten til å bli hørt barneombudet.no/dine-rettigheter/til-a-delta-og-bli-hort/din-rett-til-a-si-din-mening-og-bli-hort/

Har du snakket med faren din om at du er frustrert over dette? Det kan av og til lønne seg å ta en skikkelig prat om det når dere ikke er så sinte på hverandre. Barneombudet har laget noen tips til hvordan en kan ta den vanskelige samtalen med en voksen.

Lenke til ‘Den vanskelige samtalen med en voksen’ barneombudet.no/trenger-du-hjelp/den-vanskelige-samtalen-med-en-voksen/

Kanskje du kan fortelle at du synes det er urettferdig at du blir behandlet annerledes enn søsteren din? Kanskje du kan få betalt for noe av den jobben du gjør?  Sammen kan dere finne en god løsning.

Lykke til.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid