Hopp til hovedinnholdet

Tallet 23 forfølger meg, og jeg er bekymret for om jeg har blitt helt gal.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har et veldig rart spørsmål. Du vil kanskje tro jeg er gal, men er det noe med tallet 23? Jeg vet ikke hvor lenge det har foregodt, men hvertfall lenge nok. Det har seg slik at hvor enn jeg går så blir jeg forfulgt av tallet 23. Det kan være alt fra nummeret på et hus, at klokken er noe med 23, jeg er født den 23, sankthans er den 23 (altså idag), nummeret på drakter, klær osv. Dette kan godt være tilfeldighet, men nå har det foregodt så lenge at jeg begynner å lure litt på hva dette egentlig er for noe! Det skremmer meg ikke så veldig mye, men jeg begynner å bli bekymret, og begynner og lure på om jeg har blitt helt gal. Men det er ikke bare jeg som legger merke til dette, til og med venninnene mine har begynt å legge merke til at 23-tallet virkelig forfølger meg. (PS:vet at dette er under feil tema, men jeg visste ikke hvilket tema jeg skulle sette det under) Håper dere kan svare på dette! Hilsen en bekymret jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Har du lagt merke til at noen mennesker alltid legger merke til det positive som skjer dem? Og at andre alltid legger merke til det som er negativt? Du legger merke til tallet 23.

 

Vi utsettes for en vanvittig mengde informasjon hver dag. I løpet av én dag har du et stort antall tall i synsfeltet ditt. Men du legger ikke merke til alle disse tallene. Hjernen din sorterer ut den informasjonen som du legger merke til; som du registrerer. Det meste av det du registrerer, det som når bevisstheten din, glemmer du igjen veldig fort. Noen helt få ting fra dagen blir igjen i hjernen din. Én av de tingene hjernen din plukker ut, registrerer og lagrer, er tallet 23. Dess mer du tenker på dette tallet, dess flinkere blir hjernen din til å legge merke til det.

 

Kanskje har det i tillegg vært noen tilfeldigheter som har gjort at det ble nettopp tallet 23 du begynte å legge merke til. Som f.eks. at det er fødselsdagen din. Dette er jo ditt tall!

 

Å tro at man forfølges av noe, eller å høre lyder i hodet som ikke finnes i virkeligheten er eksempler på det vi kaller vrangforestillinger og hallusinasjoner. For noen blir slike ting veldig skremmende, de kan tro at djevelen er ute etter dem, eller at hele verden er gått sammen om en sammensvergelse mot en. For andre kan det være trøst og støtte å finne i slike forestillinger; man kan tenke at avdøde forfedre følger en og passer på en, eller at en engel går ved ens side. Mange mennesker hører og ser ting som ikke eksisterer, og det er ikke farlig eller problematisk så lenge man vet selv at dette produseres i hjernen og ikke finnes i virkeligheten. Det er først når man begynner å tro at dette faktisk finnes, og man blir fryktelig redd for dette som forfølger en, at man begynner å bli gal.

 

Når du ikke lenger bekymrer deg over tallet 23, vil du se at du ikke så ofte legger merke til det. Og enn så lenge kan du tenke at tallet 23 er ditt tall, og at det er et fint tall, og at hjernen din fungerer akkurat slik den skal!


Vennlig hilsen

Relasjonspsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid