Hopp til hovedinnholdet

Føler meg innesperret hjemme.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hvordan jeg skal snakke med moren min om at jeg ikke har noe fritid...Jeg vet at mamma prøver å gjøre sånn at jeg kan dra på noe som gitarkurs..Men jeg mener lxm ute med venner :( I ukedagene så får jeg ikke lov til å gå ut selv om jeg ferdig med alle leksene til uka. For jeg gjør nesten alle leksene mine på mandager og Tirsdager og når jeg er ferdig så får jeg ikke lov til å ut jeg må være hjemme å lese til kl 6 fordi da får jeg lov til å se på tv men jeg er lxm hjemme i kl 15-14tiden og så jeg lese i 3-4 timer! Og i helgene når jeg vil ut til en vennine så får jeg aldri lov bare av og til! Og hvis noen av vennene mine spør om j eg vil på kino så får jeg ikke lov selvom jeg bruker mine egne penger!!!!!Hun duste morra mi lar meg ikke gjøre noe og hun sier altid NEI! Jeg har ikke gjort noe galt eller gitt henne noe grunn til å si nei og vi skal ikke gjøre noe så hvorfor sier hun altid NEI! Jeg føler meg innesperret i mitt eget hjem! Hjelp meg hun vil ikke høre!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiUt fra det du skriver høres det ut som om du blir urimelig behandlet av moren din når det gjelder å være sammen med venner og ha din egen fritid. Det virker som at moren din er veldig opptatt av at du skal prioritere lekser og det er for så vidt bra. Men jenter på din alder trenger å gjøre andre ting også. Du er midt i en periode hvor samspill og relasjoner til andre er med på å utvikle deg. Det er viktig erfaring du går glipp av når du blir forhindret i å delta i dette.

 

Jeg skjønner godt at du ønsker å ta opp dette med moren din.

 

Anbefaler deg først at du leser den artikkelen jeg legger ved. Se særlig på de 10 tipsene som er forklart helt på slutten.

 

I ditt tilfelle tenker jeg at du kan;

- Skriv ned hva det gjør med deg (hva får det deg til å føle)at du får så mange innskrenkninger på fritiden din.

 

- Sørg for at du vet at mamma har tid når du tar dette opp med henne.

 

- Si at du trenger å være mer sammen med venner

 

- Spør om dere sammen kan finne en løsning som innebærer at du får være mer hjemmefra samtidig som du sørger for å klare alle lekser

 

- Presenter det du har skrevet ned om hva du føler rundt dette, enten om du sier det muntlig eller om du ber henne lese det

 

- Det er lurt å lage tydelige avtaler med mamma. Det bør være en kombinasjon av å "gi og ta". Det betyr at avtalene må inneholde noe av det du vet at betyr mye for mamma for eksempel at du gjør leksene grundig. Men også hva som betyr mye for deg.

 

Hvis det ikke hjelper å snakke med henne, eller du syntes det er vanskelig, kan du ta kontakt med helsesøster. Hun kan hjelpe deg med mer konkrete råd i din situasjon.

 

Ta gjerne utskrift av mitt svar og vis til mamma eller eventuelt helsesøster.

 

Lykke til.

 

Med vennlig hilsen

Familieterapeuten

 

 

 

 


 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid