Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å ta bilder, og ikke slette bildene når de blir bedt om det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Er det lov å ta bilder av folk, å de vil at han/hu skal slette bildene, men han/hu gjør ikke det. Blir det straff da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke noe generelt forbud mot å ta bilder, så i utgangspunktet er ikke dette straffbart. Imidlertid er det forbudt å fotografere på en måte som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred etter straffeloven § 390a. Det er også forbudt å ta seksualiserte bilder av mindreårige, for eksempel hvis noen har tatt bilder av en mindreårig avkledd.

Hvis ikke det er slike tilfeller det er snakk om, har man ikke krav på at fotografen skal slette bildene. Selv om det skulle være lov å ta bildet, er det imidlertid ikke sikkert at fotografen har lov til å offentliggjøre bildet. Etter åndsverkloven § 45c kan ikke et fotografi som avbilder en person gjengis eller vises offentlig uten samtykke fra den avbildede. Fra denne hovedregelen er det i bestemmelsen gitt noen unntak. Hovedregelen er altså at personer som er tatt bilde av må gi samtykke før bildet kan vises offentlig.

 

Dette betyr at hvis bildet for eksempel er lagt ut på nettet, har den som det der blitt tatt bilde av rett til å få dette bildet slettet. Brudd på denne reglen kan straffes etter åndsverkloven § 54 første ledd bokstav b. Straffeloven § 390 gjør det også straffbart å offentliggjøre bilder som er avslørende, nedverdigende eller krenkende.


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid