Hopp til hovedinnholdet

 Jeg befinner meg midt i en aldri så liten tidsklemme

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg kan vel bare gå rett på sak ved å si at jeg befinner meg midt i en aldri så liten tidsklemme. Etter å fått smakt på åttendeklasse i snart to måneder har jeg forstått at jeg har flere punkter på timeplanen enn jeg har timer til disposisjon. Altså - jeg har drevet med både musikk og volleyball i mange år nå, og elsker begge delene. Før ønsket jeg veldig å bli proff musiker og har dermed øvd utrolig mye, så jeg føler meg ganske flink. I volleyball er jeg også blant de beste på laget, og i øyeblikket heller jeg mer mot en framtid som idrettsutøver enn som musiker (likevel er begge deler noe jeg virkelig liker), derfor krever også sporten sitt for tiden. Nå går jeg på arrangerte volleyballtreningen 2 ganger i uka, men sykler/jogger daglig, og jeg har spilletimer 3 ganger i uka, men prøver å øve daglig. Og jeg kan jo ikke akkurat vente meg at antallet treninger eller spilletimer skal synke med årene, så jeg må være klar over at ved å satse på noe, så donerer du mesteparten av din tid til det. På skolen gjør jeg det også bra, er blant de beste og får bare gode karakterer. Utenifra ser det kanskje ut som jeg synes det er lett, men det synes jeg IKKE. Daglig sitter jeg med nesa i en eller annen skolebok til langt på natt, eller jeg skriver stiler eller øver til presentasjoner. Dette blir jeg veldig trøtt og sliten av, men jeg finner ikke noen annen måte å få tid til skole på, i og med at ettermiddagene går med til musikk&volleyball. Samtidig krever relasjonene litt vedlikehold, og som ungdom er jeg faktisk nødt til å tilbringe fritid med venner flere ganger i uka. Jeg må innrømme at jeg er utbrent, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med saken. Jeg har ikke lust til å slutte med hverken musikk eller volleyball, og resultatene på skolen SKAL være på topp. Jeg liker ikke å være middelmådig, jeg liker å være best. Jeg gidder ikke bruke tid på noe hvis jeg ikke er best i det (vet det høres bitchy ut, men sånn er det). Og jeg vet med meg selv at hvis jeg fortsetter med alt det jeg driver med nå,kommer jeg ikke til å ha tid til å være best i noe av det, men middelmådig i alt. Og hvis jeg ikke fortsetter, da blir verden bare jævlig lavmål. Skal man virkelig ikke kunne satse på det man liker å gjøre? Må jeg virkelig velge framtiden min allerede? jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre. Slutte på noe? Fortsette på alt? Jeg gjør ingenting halvveis, men jeg er ikke typen som liksom bare ditcher ting jeg liker heller.. noen tips?:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du beskriver en hverdag som er litt for full til å få gjort alt slik du ønsker deg.  Du skriver selv også noe om det du vet EGENTLIG er løsningen: Å velge bort NOE.  Det er jo faktisk ikke flere timer i døgnet enn 24, og man MÅ gjøre valg.  Noe kan man jo få til ved å prioritere strengt, men ikke alt! 

 

Antagelig vil du bli mer fornøyd og mindre sliten når du får tatt et valg om NOE som må nedprioriteres selv om det er sårt.  Prat med foreldrene dine også.  De kan kanskje gi deg noen råd?

 

Å gjøre skolearbeid på sen kveld eller natt, er veldig ugunstig, så det er en av de første tingene som blir viktige å få ordnet opp i.  -Med nok søvn, kan man jo greie mye, men ved for lite søvn, blir man mindre effektiv og mer stressa, deppa og også ukonsentrert. 

 

Prioriter søvn høyt.  Ta vare på deg selv og lytt til signalene som du nå kjenner at kroppen gir deg.  Det er ikke farlig å være litt sliten, men hvis det blir konsekvenser som stress, for lite søvn o.s.v., er det viktig å gjøre en endring.   


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid