Hopp til hovedinnholdet

Aldersgrense softgun - Har jeg lov til å kjøpe hva jeg vil ellers?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har noen spørsmål jeg vil få svar på. Hos faren min og stemoren min kan vere veldig strenge! Så jeg har noen spørsmål: Er jeg gammel nok til å bruke softgun? Har jeg lov til å kjøpe meg hva jeg vil så lenge det er noe normalt som jeg er gammel nok til å bruke? Også trenger jeg litt hjelp: Faren min liker IKKE at jeg spiller xbox og pc osv. han sier at vi kan gjøre andre ting som å gå ut og leke ting. og når vi går ut har vi ikke lov til å ha kongen på haugen,snøball krig, lekeslåssing osv. Han mener at vi spiller altfor mye! Vi får jo så vidt lov til å spille spill i det hele tatt! Jeg trenger også litt mer hjelp: Stemora mi er streng og sur nesten hele tida. Hva kan jeg gjøre for å forbedre alt dette??? Plz svar så fort som mulig!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Personer under 18 år kan bruke softgun under oppsikt av en over 18, forutsatt at foreldrene tillater det, men har ikke lov til å kjøpe eller å eie. Dette følger av våpenloven § 29.

 

Når det gjelder om du har lov til å kjøpe deg hva du vil så lenge du er gammel nok til å bruke det, så kan du ikke det. Det følger av vergemålsloven § 33 at en mindreårig selv rår over midler man har tjent, eller som man har fått til rådighet, etter at man har fylt 15 år. Siden du er under 15 år, kan du ikke i utgangspunktet kjøpe ting uten tillatelse fra faren din.

 

Faren din bryr seg om deg, og vil ditt beste. Det er på en måte hans oppgave å være "litt kjip" mot deg og å si nei noen ganger. Faren din vet at det ikke er bra, eller sunt, for deg å spille alt for mye pc-spill. Han vet også at frisk luft er bra for helsen. Når man er 13 år bryr man seg kanskje ikke så mye om hva som er sunt og ikke sunt, men man bryr seg mest om hva som er moro. Jeg foreslår at du forsøker å prate med faren din og bli enig om at du får lov til å spille pc-spill så og så mye, mot at du er ute og leker i så og så lang tid.

 

Når det gjelder stemoren din, så sier du at du opplever henne som sur og streng. Det kan være at stemoren din ønsker at du hjelper til litt mer hjemme? Eller at du på andre måter tar mer ansvar og oppfører deg mer voksent? Når man er 13 år så er det sånn at foreldre skal høre mer på hva du mener, men samtidig så betyr det at du må oppføre deg som om du kan ta ansvar for deg selv og dine handlinger. Dette kan du lese mer om i den artikkelen jeg har lagt ved nedenfor!

 

Lykke til!


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid