Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mange DUUUUMME uvaner

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 år og jeg har noen problemer som jeg trenger hjelp med. Jeg visste ikke under hvilket emne jeg skulle stille dem så jeg bare satt dem her. 1 dette virker sikkert som et lite problem med det er det ikke. Jeg har mange DUUUUMME uvaner slm jeg hater av hele mitt hjerte. Jeg prøvet absolutt ALT jeg kan å venne meg av dem men jeg får det bare ikke til. Jeg prøver virkelig virkelig så hardt som jeg kan. Uvanene mine er bite negler og pille meg i nesen og spise det.... Jeg er så vanvittig flau over det, det ef helt ubeskrivelig. Faktisk er neglebitingen den verste. Neglene mine er ca 2mm korte og alle sammen er fullstendig avbitne og så tynne og svake at det er ikke mulig. Ting jeg ikke kan gjøre pga det: 1 klø meg. Neglene mine er så korte at jeg kan ikke klø meg. 2 bære visse ting. Det gjør skikkelig vondt å bære visse tunge ting med så korte negler. 3 klore 4 lakke neglene. 5 vise noen neglene mine. 6 åpne bokser eller noe som krever negler. Osv... De er så vanvittig stygge... Og huden rundt dem er ikke særlig bedre...! Hva skal jeg gjøre for å slutte? Jeg har prøvd god negl, jeg har prøvd å lakke dem, jeg har prøvd å ta teip på slle fingertuppene så jeg ikke kan bite dem, jeg har søkt på internett hvordan og prøvd alt der men ingenting funker. Hva skal jeg gjøre? 2: jeg er livredd for å ta bussen eller båt eller fly eller noe sånt alene. Hver gang jeg må det gråter jeg kvelden før. Det er så vanvittig skummelt... Jeg takler det bare ikke!!!! Hva skal jeg gjøre for å kvitte meg med redselen? 3 Jg trener ALTFOR lite. Jeg går på friidrett i 2,5 timer på fredagene, men de treningene er avlyst omtrent annenhver gang. Jeg har prøvd andre sporter også men jeg liker dem virkelig ikke. Jeg har prøvd ca 20 sporter og det er rettn og slettn ingenting som passer meg. Kondisen er helt på bånn og jeg merker selv at formen også er på vei nedover... Hva skal jeg gjøre for å trene mer? Og ikke svar "begyn på en annen sport" for det hjelper IKKE. Værsåsnill svar meg, disse problemene forstyrrer meg VIRKELIG!!!!!!! Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du skriver og ber om hjelp.  -Det er et bra første skritt mot å få til det som trengs.  Når man skal få til en forandring på noe man ikke er fornøyd med, er man ofte litt ambivalent.  Man prøver litt halvhjertet å gjøre noe, men så kjenner man at man faller tilbake til gamle vaner, for det var noe ved det gamle som man trivdes med, eller det ble for slitsomt å gjøre noe skikkelig.  Du har kjent litt på denne ambivalensen nå, og er på vei til å virkelig ønske en forandring.  Bra!  -Neste skritt er å BESTEMME seg for at NÅ skal det skje.  -Og for å ikke falle tilbake i gamle vaner raskt, må du ha en GOD PLAN.  Lag deg en plan for hva du skal gjøre Tenk også godt igjennom hva som er vil være bra om du greier å gjennomføre planen.  Planen må være veldig konkret: Du må notere deg hva du skal gjøre i stedet for å bite negler.  For eksempel: Ha på vanter, tygge tyggis, strikke eller annet som kan hjelpe deg.  Tar du deg selv på fersken i å gjøre uvanen for det, så avslutt da med en gang.  Gi deg selv ros hvis du har greid å følge planen, og sett gjerne streker/smilemerker på planen din for hver time/dag du har greid å gjennomføre det planlagte.  -Og bestem deg for en gevinst du skal gi deg selv.  -For eksempel: Når jeg har spart neglene i en uke, skal jeg kjøpe ny negllakk. 

 

Når man skal endre vaner, er det godt å ha en eller flere gode støttespillere.  Be de rundt om den støtten du trenger.  -Be dem si ifra hvis de ser du biter negler eller plukker deg i nesa.  Be også om støtte til å øve deg på situasjoner som er skumle.  -Med øvelse blir det lettere for hver gang.  Prat også med helsesøster på skolen din og få støtte og hjelp til det du strever med. 

 

-Og når det gjelder trening, så tenker jeg at det nok handler mye om å holde ut og ikke gi seg så fort.  En sport blir jo mer morsom når du mestrer den bedre, og da kreves det at man øver og holder ut ubehaget en stund. 

 

Lykke til!


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid