Hopp til hovedinnholdet

Jente 14 som får hjemmeundervisning, og opplever å bli noe sosialt isolert

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er fjorten år, går i åttende - begynner i niende etter sommeren. Har flere gode venner osv. men i det siste har jeg fått hjemmeundervisning av forskjellige grunner. Alt går fint slik, jeg er ute og alt, men jeg føler at jeg mister kontakten med folk. Jeg er som oftest hjemme nå, på dataen eller ser på tv. Jeg får stadig snapper og meldinger fra vennene mine, så jeg vet jeg ikke er glemt, men får også bilder av f.eks to av vennene mine sammen eller at en av dem er ute på en sånn ungdomsklubb her. Så tenker jeg "hvorfor sender du meg det? Hva skal jeg liksom svare deg på dette?" og "hvorfor ble ikke jeg invitert når alle andre er der?" Jeg får også skyldfølelse for at jeg tenker slik og er misunnelig. Men jeg tør ikke sende melding om vi skal finne på noe, siden jeg er redd for at jeg maser, forstyrrer eller spør når de allerede har besøk av noen. Og det er _litt_ ekkelt å gå på den ungdomsklubben hvis jeg skulle fått invitasjon, siden jeg ikke kjenner resten av klassen så godt i og med at jeg har hjemmeundervisning nå. Så får jeg spørsmål som "Hvorfor er du ikke på skolen?" "Hvor er du hen egentlig? Hva gjør du?" osv. Så sier pappa og mamma at jeg skal svare noe som "Fordi du skal ha noe å lure på" "det har du ikke noe med" osv, men jeg føler det blir frekt - så ender jeg opp med å bli uvenner med de jeg ikke kjenner. Og hvis jeg sier jeg har hjemmeundervisning, graver de enda mer. Og det er grunner jeg ikke vil si til dem. Hva skal jeg gjøre? Føler meg frustrert. Hva skal jeg svare dem, hva skal jeg gjøre for å bli mer ... komfortabel rundt andre igjen? Er jeg asosial og dum, eller tilbakestående? Ikke bruker jeg sminke, er adoptert og sjenert. Ingenting ligger til rette for at jeg kan bygge godt vennskap med de andre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss at du den siste tiden har fått hjemmeundervisning. Du ønsker ikke å si noe om hvorfor til venner, og får derfor ubehagelige spørsmål etc. Det at du får hjemmeundervisning fører til at du opplever at du blir mer sosialt isolert. Du har mange gode venner, og du er ute med de. Men du opplever at det å ikke være på skolen får negative konsekvenser sosialt sett. 

Du skriver at det er gode grunner til at du ikke ønsker å være åpen om hvorfor du har hjemmeundervisning. Allikevel får jeg følelsen av at det at folk ikke vet hvorfor, gjør det vanskeligere for deg. Har du snakket med foreldrene dine om mulighet for å kunne være litt mer åpen med de som er de nærmeste vennene dine? Kan det å fortelle noe mer om situasjonen din og deres hjemme, gjøre at du får det bedre sosialt sett? Kanskje kan dette føre til færre spørsmål, eller at dine nærmeste venner forsvarer deg hvis andre begynner å spørre?

Om det er vanskelig å snakke med mamma og pappa om dette tema, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. Her jobber det lege, helsesøster og også ofte psykolog og psykiatrisk sykepleier. Her kan du henvende deg direkte, uten henvisning fra lege. Og tilbudet er gratis. Veldig mange ungdom opplever å få veldig god hjelp på helsestasjonen. 

Ønsker deg masse lykke til, og håper at du får en fin vår. 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid