Hopp til hovedinnholdet

Hvordan finne informasjon om slektninger?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei ! Jeg vet ikke om jeg har settet dette på riktig katogori. Men håper på et godt svar og håper dette kan svares av prester. Jeg lurer på noen ting da det gjelder prester. Men jeg skal prøve å forklare litt først. I min familie sies det at min bestefar har en halvsøsken som ingen av dem vet om. Og jeg vil gjærne prøve å finne ut om det er sant eller ikke. Men så har jeg prøvd å søke på digitalarkivet og på riksarkivet uten hell. Så jeg tenkte da på kirken mine oldeforeldre ligger og om prestene der kan hjelpe meg. Så her er spørsmålene mine: 1: er det lov å kontakte preste som jobber i kirken som min slekt ligger som er oldeforeldrene mine osv? 2: Er det lov å konakte da de som jobber i kirken om info om mine oldeforeldre da? 3: Har dem lov å gi info? 4: Vet dem noe eller har dem lov til å hjelpe meg å se i de kirkebøkene dem har? Dette ble litt rart skrevet. Men håper dere skjønnte dette. Mvh en nysgjerrig jente på 18 år :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er stadig flere i Norge som driver med slektsgranskning av sin egen familie. Les mer om hvordan du kan gå frem på arkivverket sine hjemmesider her.

Så til spørsmålene dine. Det er absolutt lov å kontakte prestene og de som arbeider i kirken med spørsmål om slekten din. Prester har taushetsplikt, men det som står i kirkebøkene er offentlig, og ansatte i kirken kan hjelpe deg til å se etter informasjon om familien din i kirkebøkene og eventuelle andre kilder de måtte ha.

Lykke til!

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid