Hopp til hovedinnholdet

Hvilken utdanning bør man ta for å jobbe med bistand?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Det eneste jeg kan tenke å gjøre når jeg blir "stor" er å bo i utlandet og jobbe med bistand, for organisasjoner som røde kors, redd barna og Fn. Men jeg vet ikke hvordan man kommer inn i en slik organisasjon, og hvilken utdanning det lønner seg å ta? :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Så spennende at du vil jobbe med bistand.

Det er veldig mange ulike yrker som er relevante for bistandsarbeid: sykepleiere, leger, fysioterapauter, økonomer, ingeniører, administrasjonsarbeidere, koordinatorer, journalister, kommunikasjonsrådgivere, IT-arbeidere, lærere, landbruksarbeidere, juridisk arbeid og mye mer. Det handler altså litt om hva man er interessert i selv også.

Her kan du se hvilke yrkesgrupper Leger uten grenser har ansatt.

Mange av disse yrkesgruppene drar bare periodevis på utenlandsopphold, men hvis du vil jobbe fast med selve driften av en bistandsorganisasjon er det trolig noen utdanninger som er spesielt relevante:

Økonomi- og administrasjon- eller ledelsesutdanninger, samt utviklingsstudier og internasjonale studier.

Ofte er det ganske hard konkurranse om disse jobbene, så det kan være lurt å ha opparbeidet seg litt relevant erfaring før du skal søke jobb. Da kan det være lurt å engasjere seg i en organisasjon eller et politisk parti som er opptatt av bistand, menneskerettigheter, fattigdom eller lignende. Dette kan være for eksempel Amnesty, Changemaker (Kirkens nødhjelp), Røde Kors, Redd Barna, Spire (Utviklingsfondet) eller, som sagt, et politisk parti. Du kan lese mer i artiklene jeg har lagt ved under svaret. Du finner også lenker til nettsidene til organisasjonene. Der står det nok hvordan du kan melde deg inn.

Les også mer om yrket bistandsarbeider på Utdanning.no. Du finner også en del nyttig informasjon på denne siden om jobb i FN.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frivillig arbeid i Norge

En jente og to gutter holder hverandre i hendene og løfter dem i været  (www.colourbox.com)

Ønsker du en mer meningsfylt fritid finnes det nok å gjøre. Finn ut hvordan du kan hjelpe, og få en oversikt over frivillig arbeid i Norge.

Les mer

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om