Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør man etter videregående?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er usikker på hva jeg vil utdanne meg til. Jeg forstår ikke helt hva man kan gjøre etter VGS. Men jeg forstår at noen tar et friår, mens andre starter å studere. Vurderer å ta et friår. Men er litt usikker, fordi forstår ikke helt hva man gjør om man går rett på studier etter VGs - universitet, eller høgskole? forskjellen? er dette skoler hvor du må velge et fag (som hører til den utdanningen du ønsker å ta?) og er det her du går enten 3 år (bachelor) eller 5 år (master)? Eller er det noe man gjør etter høyskole/univeristet? Går det an å gå på høgskole/universitet i Utlandet? Er det mulig å studere det i for eksempel USA? Eller burde jeg heller ta et friår med reising (evt. Backpacking/språkkurs)? Og etter det, er det da mange starter å jobbe eller er det ofte mer skole da? NB:Glad i å reise+Jeg syns læreryrket eller psykolog høres spennesne ut om du vil komme med eksempel på utdanningsveier man kan gå for å bli det (+evt hvordan man kan kombinere med reise)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Så fint at du tar kontakt for å finne ut mer om disse tingene. Det kan være ganske mye å sette seg inn i, men jeg skal prøve å gi deg et tydelig svar. Husk at du også kan ta en prat med rådgiver på skolen hvis du vil snakke om utdanning, jobb og fremtiden generelt.

Etter videregående er det vanlig enten å begynne å jobbe, studere ved høgskole eller universitet eller gå folkehøgskole. Noen velger også å reise for gøy, for å lære språk eller jobbe. Les mer her

Det stemmer at man velger seg et slags fag og studerer det i for eksempel 3 eller 5 år på universitet og høgskole. Studerer du for eksempel en bachelor (3 år) i historie, vil hovedvekten av fagene dine handle om historie, men man kan ofte velge noen "valgfag" i tillegg. 

Du kan begynne å studere når du vil, så lenge du har generell studiekompetanse. Du kan altså begynne rett etter videregående eller vente til du blir eldre. 

Generelt sett er den største forskjellen på universitet og høgskole hvilke type studier du finner der.

På høgskole er det ofte mer yrkesrettede utdanninger som sykepleier, sosionom, journalist og så videre.

På universitet fordyper man seg oftere i et fagfelt som biologi, filosofi, pedagogikk, litteratur og så videre.

Samtidig finner du yrkesutdanninger på universitet, som lektor, lege, psykolog og tannlege, og generelle fagutdanninger på høgskole som media, økonomi og så videre. Det er altså ikke alltid så tydelige skiller mellom høgskole og universitet.

Jeg vil si at det er viktigere at du tenker på hva du vil studere enn om du vil på høgskole eller universitet. Og det er ofte gode jobbmuligheter selv om du har studert på et universitet og ikke spesialisert deg på ett yrke. 

Det er også mulig å studere i utlandet, for eksempel USA. Da kan du få gratis og nøytral hjelp av ANSA. De gir hjelp til nordmenn som vil studere i utlandet.

Du spør også om du burde reise, dra på backpacking, språkkurs eller lignende. Det kan jo absolutt være en mulighet. Det koster jo ofte litt, men hvis du har råd, kan det nok være spennende. Som oftest får man ikke en relevant jobb bare basert på dette, men det kan likevel være en morsom og givende erfaring. Og du kan fint studere eller gå i jobb senere om du ønsker det.

Tenker du på å bli lærer, bør du lese denne artikkelen. Tenker du på å bli psykolog, bør du lese denne artikkelen. Begge delene kan man også studere til i utlandet. Det er også mulig å ta hovedvekten av studiet i Norge og utveksle i et halvt eller helt år underveis.

Igjen vil jeg oppfordre deg til å snakke med rådgiver på skolen. Da vil du forhåpentligvis få svar på mye av det du lurer på. Ellers kan du selvsagt sende oss et nytt spørsmål.

Håper dette var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Høgskole, universitet eller privatskole?

Jente på forelesning (www.colourbox.com)

Lurer du på hvilken skole som har akkurat den utdanningen du har lyst til å ta? Og hvordan undervisningen på de ulike skolene varierer? Da bør du fortsette å lese.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Høyere utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om høyere utdanning