Hopp til hovedinnholdet

Må jeg betale felles strømregning for strøm jeg ikke har brukt, når jeg flyttet ut før oppsigelsestiden var utløpt?

Jente 20 år
 

Spørsmål
hei. jeg har bare et spørsmål ang, en strømregning som skal betales. Jeg bodde med ei venninne i 6 mnd tilsammmen før vi flyttet fra hverandre.. hun ble tilslutt veldig psykisk ustabil, så jeg klarte ikke å bo der ut oppsigelsestiden.jeg betalte for leien ut oppsigelsestiden og nå har strømregningen for mai/juni kommet, og jeg lurer på om jeg uansett må betale på strømmen som jeg absolutt ikke brukte noe av...? regningen er på 1800, og jeg må si det er kjedelig å måtte betale for strøm jeg ikke har kunnet bruke, når forholdene mellom meg og min eks,venninne ble som det ble. og hun visste godt at jeg ikke klarte å være i nærheten av henne.så da mens jeg har flyttet vekk,og ikke bodd der ut oppsigelses tiden , har hun klart å bruke 1800 på en mnd, for vi var flyttet ut før 1 juni. vet bare ikke hva jeg egentlig er pliktet til å betale.... strømmen står på hun. i tillegg til dette jugde hun om tidligere regninger vi fikk og prøvde å få mere penger ut av meg.... som jeg da tok hun i. så,som du ser har det ikke vært lett. men håper på et svar snart=) , og at du forstår noe av det som står her=) hilsen meg
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Når det gjelder forholdet til strømleverandøren, er det den personen strømmen "står på" som er ansvarlig for å betale strømmen. Det betyr at det er venninnen din som må ta konsekvensene dersom regningen ikke blir betalt.

Det kan likevel være at du er ansvarlig i forhold til venninnen din. Når det gjelder ansvarsforholdet dere imellom vil det være avhengig av hva dere har avtalt. Dette er derfor noe dere må bli enige om. Da jeg ikke vet hva dere har avtalt, er det vanskelig for meg å si hva som er en rimelig. Jeg vet blant annet ikke nøyaktig hva som var bakgrunnen for at du flyttet før oppsigelsestiden var omme. Jeg vet heller ikke om strømregningen var spesielt høy disse månedene sammenlignet med tilsvarende måneder.

Generelt mener jeg at det er rimelig at en person som flytter ut før oppsigelsestiden har utløpt må bidra noe med strømregningen (ikke nødvendigvis så mye som halvparten). Bakgrunnen for denne meningen er at den andre parten kan ha en berettiget forventning om at disse utgiftene skal deles på to i denne perioden. Det er jo nettopp for å sikre en viss forutberegnelighet at man har oppsigelsestid. En del av strømforbruket vil jo bli det samme uavhengig av om det er en eller to som bor i leiligheten. Dette vil blant annet gjelde strøm til oppvarming.

Et motargument til dette er at venninnen din også kunne ha valgt å flytte ut, og å si opp strømavtalen. På den annen side vil det for mange være økonomisk veldig vanskelig å flytte ut før oppsigelsestiden er omme. Man kan jo da risikere å måtte betale husleie for to boliger denne tiden. Venninnen din hadde kanskje derfor ikke den muligheten i praksis.

Jeg forstår at det kan være vanskelig å bli enig om hvor mye du skal betale. Jeg foreslår at dere forsøker å snakke sammen, på en sånn måte at dere begge får sagt hva dere mener, og hvorfor dere mener dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Frivillig arbeid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om frivillig arbeid


Quiz: Hva vet du om stipend og lån på videregående?

Hvem får utstyrsstipend?