Hopp til hovedinnholdet

Har jeg tenkt å bo et år i utlandet når jeg er ferdig.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nå ett år igjen på videregående skole. I og med at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre videre, har jeg tenkt å bo et år i utlandet når jeg er ferdig. Har tenkt litt på England og Frankrike. Det jeg lurer på er: - Hva kan jeg gjøre der? Forslag til skole? Kurs? Jobb? Kan ikke akkurat bare flytte uten å ha noe å gjøre der. Jeg vil gjerne lære språket flytende, så om det finnes språkkurs, kunne jo det være et alternativ. - Får jeg noe støtte fra lånekassen? - Hvor er det jeg må henvende meg for å kunne bo et år i utlandet, og når burde jeg gjøre dette? - Anbefaler du å bo hos vertsfamilie eller studenthjem? På forhånd, takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Så spennende at du planlegger et utenlandsopphold! Dette blir helt sikkert en veldig nyttig og minnerik erfaring, som også kan telle positivt på CV'n din senere.

 

Noen bruker friåret til å reise jorden rundt, dra på interail eller bo en periode i et annet land. Dette kan fort bli dyrt, og det er derfor lurt at du vurderer jobbing. Sjekk artikkelen "Drømmer du om en jobb i utlandet" så finner du informasjon om hva som kreves og hvem du må kontakte for å jobbe i utlandet. I tillegg finnes mange mellomløsninger. Du kan jobbe et halvt år, og deretter reise ut i verden. Et annet alternativ er å finne en liten jobb i utlandet, og på den måten kombinere reisen med jobbing. Det finnes også egne opplegg for Work and travel (X-plore og Atlantis) i utlandet. En norsk organisasjon hjelper deg med alt det praktiske før reisen, og finner småjobber til deg i landet du skal reise til. Underveis kan du selv styre hvor du drar og finne deg nye småjobber på veien.

Et annet alternativ er frivillig arbeid. Det finnes en rekke organisasjoner som tilbyr opplegg for frivillig arbeid i utlandet. Noen av disse oppleggene koster det penger å delta på. Andre er billigere eller helt gratis. Sjekk for eksempel ut volontørordningen til Aktiv ungdom der du kan arbeide frivillig i et annet europeisk land. Det er gratis å delta og for alle mellom 18 og 30 år. I artikkelen "Frivillig arbeid i utlandet"finner du oversikt over en rekke forskjellige organisasjoner som har opplegg for frivillig arbeid i utlandet.


Som du selv nevner er et friår en gylden anledning til å lære språk. Språkkunnskaper er bra for både CV og senere jobbsøking. Mange organisasjoner arrangerer språkreiser til utlandet med forskjellig varighet. Du kan være borte fra noen uker i sommerferien og opp til et helt år. Hvis du ikke vil reise gjennom et organisert opplegg, kan du finne kurs i utlandet på egen hånd. Husk i så fall på at du også må finne deg et sted å bo, ordne alle nødvendige papirer osv. Kontakt ambassaden i landet du vil reise til for informasjon om hva du må ordne på forhånd. En del land har også kultursentre her hjemme som kan hjelpe deg på vei med planleggingen. Eksempel: Det franske kultursenter.

 

Dessverre er ikke språkkurs eller språkreiser støttet av Lånekassen. Du må derfor regne med å finansiere oppholdet selv. Når det gjelder bosted så vil dette variere fra sted til sted og fra skole til skole, avhengig av om de kan tilby studenthybler. Studenthybel er en veldig fin måte til å treffe andre på kurset og praktisere språket. Dersom skolen ikke tilbyr studenthybler, blir alternativet å skaffe bosted på egen hånd gjennom det private utleiemarkedet.


Jeg nevner også det å jobbe som au pair som et alternativ her. Som au pair får du oppleve et nytt land og kultur, lære språk og samtidig jobbe med barn. Au pairen bor hos familien han/hun jobber i. Arbeidet kan være tøft, særlig i begynnelsen når alt er nytt. Du må være selvstendig og tåle å ta i et tak. Barn som gråter eller finner på rampestreker kan være krevende når du ikke forstår språket og ikke kjenner dem så godt. Som au pair lærer du mye om landet du kommer til og menneskene der. Det er også en av de absolutt billigste formene for utenlandsopphold. Det er viktig at du reiser gjennom et byrå. På den måten har du kontaktpersoner her hjemme underveis i oppholdet. De kan også hjelpe deg hvis det skulle skjære seg med familien du jobber i eller det oppstår andre problemer. Sjekk for eksempler Atlantis for informasjon om det å være au pair i utlandet.

 

Håper noe av dette kan være til inspirasjon eller gi deg gode ideer. Lykke til med spennende planlegging!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Språkreise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om språkreise