Hopp til hovedinnholdet

Konsentrere meg om meg selv og heller jobbe,tjene penger og reise?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har sendt inn et spørsmål tidligere, men jeg mistet koden min. Jeg har lyst til å slutte på skolen. Jeg har lyst til å konsentrere meg om meg selv og heller jobbe,tjene penger og reise. for så å starte videregående igjen til neste høst. Jeg har også lyst til å hjelpe andre. Hva slags muligheter har jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Du har rett til å ta deg et friår i løpet av videregående. Samtidig er det bare kjempeviktig at du melder fra til skolen og Inntakskontoret på forhånd. Dette slik at du får informasjon om hvordan du skal søke deg inn igjen året etter. Legg deg også en skikkelig plan for hvordan du skal motivere deg til å begynne på skolen igjen. Ofte kan dette være en tøff overgang etter et år uten skolearbeid. Det er veldig viktig at du klarer å fullføre videregående, og derfor må friåret brukes til å få opp motivasjonen igjen. Du må hele tiden ha i bakhodet at du skal tilbake til skolen igjen året etter.

 

Noen bruker friåret til å reise jorden rundt, dra på interail eller bo en periode i et annet land. Dette kan fort bli dyrt, og det er derfor lurt at du vurderer jobbing. Sjekk artikkelen "Drømmer du om en jobb i utlandet" så finner du informasjon om hva som kreves og hvem du må kontakte for å jobbe i utlandet. I tillegg finnes mange mellomløsninger. Du kan jobbe et halvt år, og deretter reise ut i verden. Et annet alternativ er å finne en liten jobb i utlandet, og på den måten kombinere reisen med jobbing. Det finnes også egne opplegg for Work and travel (X-plore og Atlantis) i utlandet. En norsk organisasjon hjelper deg med alt det praktiske før reisen, og finner småjobber til deg i landet du skal reise til. Underveis kan du selv styre hvor du drar og finne deg nye småjobber på veien.

Et annet alternativ er frivillig arbeid. Det finnes en rekke organisasjoner som tilbyr opplegg for frivillig arbeid i utlandet. Noen av disse oppleggene koster det penger å delta på. Andre er billigere eller helt gratis. Sjekk for eksempel ut volontørordningen til Aktiv ungdom der du kan arbeide frivillig i et annet europeisk land. Det er gratis å delta og for alle mellom 18 og 30 år. I artikkelen "Frivillig arbeid i utlandet"finner du oversikt over en rekke forskjellige organisasjoner som har opplegg for frivillig arbeid i utlandet.

Et friår er også en gylden anledning til å lære språk. Språkkunnskaper er bra for både CV og senere jobbsøking. Mange organisasjoner arrangerer språkreiser til utlandet med forskjellig varighet. Du kan være borte fra noen uker i sommerferien og opp til et helt år. Hvis du ikke vil reise gjennom et organisert opplegg, kan du finne kurs i utlandet på egen hånd. Husk i så fall på at du også må finne deg et sted å bo, ordne alle nødvendige papirer osv. Kontakt ambassaden i landet du vil reise til for informasjon om hva du må ordne på forhånd. En del land har også kultursentre her hjemme som kan hjelpe deg på vei med planleggingen. Eksempel: Det franske kultursenter.

 

Dessverre er ikke språkkurs eller språkreiser støttet av Lånekassen. Du må derfor regne med å finansiere oppholdet selv. Når det gjelder bosted så vil dette variere fra sted til sted og fra skole til skole, avhengig av om de kan tilby studenthybler. Studenthybel er en veldig fin måte til å treffe andre på kurset og praktisere språket. Dersom skolen ikke tilbyr studenthybler, blir alternativet å skaffe bosted på egen hånd gjennom det private utleiemarkedet.

Jeg nevner også det å jobbe som au pair som et alternativ her. Som au pair får du oppleve et nytt land og kultur, lære språk og samtidig jobbe med barn. Au pairen bor hos familien han/hun jobber i. Arbeidet kan være tøft, særlig i begynnelsen når alt er nytt. Du må være selvstendig og tåle å ta i et tak. Barn som gråter eller finner på rampestreker kan være krevende når du ikke forstår språket og ikke kjenner dem så godt. Som au pair lærer du mye om landet du kommer til og menneskene der. Det er også en av de absolutt billigste formene for utenlandsopphold. Det er viktig at du reiser gjennom et byrå. På den måten har du kontaktpersoner her hjemme underveis i oppholdet. De kan også hjelpe deg hvis det skulle skjære seg med familien du jobber i eller det oppstår andre problemer. Sjekk for eksempler Atlantis for informasjon om det å være au pair i utlandet.

 

Sjekk også om folkehøgskole kan være et aktuelt alternativ for deg. Selv om man går på skole i Norge, har de aller fleste folkehøgskoler tilbud om kortere eller lengre turer utenlands i løpet av året. Det finnes også en del skoler med egen reiselinje. Søk blant skoler ut i fra dine interesser på folkehogskole.no.

 

Håper noe av dette kan være til inspirasjon. Lykke til videre!Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frivillig arbeid i Norge

En jente og to gutter holder hverandre i hendene og løfter dem i været  (www.colourbox.com)

Ønsker du en mer meningsfylt fritid finnes det nok å gjøre. Finn ut hvordan du kan hjelpe, og få en oversikt over frivillig arbeid i Norge.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet? Dette bør du tenke på

Jente med to barn på stranden (www.colourbox.com)

Å jobbe frivillig i utlandet kan være krevende. Særlig hvis du ikke er godt forberedt.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Språkreise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om språkreise