Hopp til hovedinnholdet

Læreren min vil at jeg skal bruke øreplugger i timen, men jeg ønsker ikke det. Har jeg noen å si i forhold til dette?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er rett og slett hørselhemmet, og har vært det gjennom hele livet mitt(så langt). Uansett, jeg har gått inn og ut operasjonsbordet for å prøve å fikse det. Det har ikke vært så vellykket. Jeg hører helt greit på venstre øret, men på høyresiden hører jeg bare halvparten av det som blir sagt. Og derfor vil læreren min at jeg skal ha sånn øreplugger eller noe sånt på i timene, mens han snakker inn i en mikrofon. Og selv vil jeg ikke det. Og læreren har tatt det opp mange ganger, men jeg vil forsatt ikke det. Mamma og pappa og de andre lærene synest det kunne vært greit om jeg hadde det slikt. Har jeg ikke noe å si om det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål

Du forteller at du er hørselshemmet. Nå vil læreren din at du skal bruke øreplugg i timene og at han skal snakke i mikrofon. Jeg regner med at læreren din mener dette er bra for deg. Det samme forstår jeg at de andre lærerne og foreldrene dine også mener. Ut i fra det du skriver så er dette noe du absolutt ikke har lyst til å bruke. Er det riktig?

Jeg tenker at det er viktig at du har en samtale med foreldrene dine om hvorfor du ikke ønsker å bruke en slik øreplugg. Du skal bli hørt om dine ønsker for hvordan du vil ha det. Du kan også snakke med læreren og si din mening. Jeg tenker at det er vanskelig og urimelig å tvinge deg på 13 år til å være med på noen som du ikke vil.

I følge barnekonvensjonen punkt 12. Barn/ungdom har rett til 

Å SI SIN MENING OG BLI HØRT

Barnet har rett til å si sin mening i alt som vedrører det og barnets meninger skal tillegges vekt.

Samtidig så kan det jo hende at ved å bruke ørepluggen så vil du få med deg mer av undervisningen. Det kan være fint for deg og tenke på negative og positive grunner til å bruke øreplugg.

Legger ved noen artikler som du kan lese.

Ønsker deg alt godt og lykke til.

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer

Hva betyr det å ha en funksjonsnedsettelse?

Gutt i rullestol spiller gitar (colourbox.com)

Mange tenker på rullestolbrukere når de hører ordet funksjonsnedsettelse eller funksjonshemming. Men funksjonsnedsettelser kan være både fysiske, mentale, intellektuelle eller sensoriske. Alle personer uansett funksjonsnedsettelse har rett til å delta i samfunnet på lik linje med andre.

Les mer

Hva du som har nedsatt funksjonsevne selv kan gjøre

Person med asrma (colourbox.com)

Å være funksjonshemmet blant mange ikkefunksjonshemmede kan være krevende og oppleves vanskelig. Men med litt innsats og egne ressurser kan situasjonen ofte bli mindre utfordrende.

Les mer

Rettigheter for ungdom med nedsatt funksjonsevne

Rettigheter (ung.no)

ung.no har samlet informasjon om hvilke rettigheter ungdom med nedsatt funksjonsevne har innenfor et vidt spekter av tema (utdanning, økonomi, bolig, støtteordninger, arbeidslivet m.m). Les mer på ung.no/rettigheter

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettigheter
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettigheter