Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Samboer med tidligere testikkelkreft. Spørsmål om fertilitet og det å få barn.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei hei :) Så saken er, min (nylige) samboer fortalte meg at han hadde hat kreft som 19 åring, han er 23 i år. Kreft i pungen, og steril. Jeg vet knapt hva dette er, altså je skjønner jo det at han ikke kan bli far på den enkle måten, men er det andre måter? Er det dødt alt der liksom? Vet flere som har fått hentet ut sædceller via lege. Eller finnes det andre måter, der han vil være den biologiske faren? Begge har lyst på barn, i fremtiden selvsagt, men vil jo vite. Tror ikke han fikk frosset ned sædceller...

Besvart 01.11.2017 14:33
 

Svar
Hei

Din samboer hadde testikkelkreft som 19-åring, og forteller deg at han ikke kan få barn.


Jeg må begynner å si at jeg ikke kan svare helt nøyaktig på ditt spørsmålet. Det er fordi det finnes mange ulike former for behandling av testikkelkreft. Behandlingen er avhengig av hvor langt kreften er kommet, og mange andre forhold jeg ikke vet noe om hos han. Og avhengig av hvilken behandling din samboer fikk, kan en bli steril, ha vansker med å få barn (men fortsatt få det til med medisiner og behandling), eller ha ingen problem med å få egne barn. 

 Du har rett i at det finnes måter å behandle dette på. Så fremt det er «noe igjen» , kan en gi medisiner, operere, eller hente ut sædceller. 

 Jeg kjenner ikke til din samboers historie, og vet ikke hva legen har sagt til ham. Dersom han selv mener han er steril, kan det jo hende han har blitt fortalt dette. Men det kan jo også hende at han ikke kjenner til alle behandlingsmulighetene her.

Jeg vil nesten råde deg til å snakke grundig med samboeren din. Skal dere ha et nært og tillitsfullt forhold, bør man være åpne om så viktige forhold i et samboerskap. Din samboer bestemmer jo fullt og helt over sin kropp. Men ønsker han (og du) det, kan det være en tanke å oppsøke fastlege og/eller bli henvist til fertilitetsklinikker for hjelp osv. Men da må det selvsagt være en «rest-fruktbarhet» der.

Jeg beklager at jeg ikke kan gi deg et godt og konkret svar her. Men svaret er avhengig av både å kjenne detaljene her, og å kunne undersøke din samboer. Så dersom det er det riktige for dere (dersom dere/han ønsker å finne ut om han ER steril eller ikke), kan dere starte med å oppsøke fastlegen.

Her er en side med generell info om testikkelkreft.

 Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om kreft?

Kreftlinjen

Jeg lurer på om jeg har kreft? Noen i familien min har akkurat fått kreftdiagnosen, hvordan kan jeg hjelpe? Hvor lang tid tar behandlingen? Hos Kreftforeningen kan du få svar på alt du lurer på!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet