Hopp til hovedinnholdet

Gravid med p-stav?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17 og jeg går på P stav. Jeg satt inn p staven rett før høst ferien i 2017. I begynnelsen blødde jeg nesten ingenting, men blødningene var veldig uregelmessig. Jeg tok en graviditetstest i tidlig januar som viste negativ til graviditet, men nå har jeg blødd litt hver dag i snart 6 uker. Jeg har også litt ømme bryster, og er veldig sliten og trøtt om dagen. Samtidig føler jeg at magen begynner å vokse uten at det er noe fett, men det kan bare være at jeg har luft i magen. Burde jeg være oppmerksom på graviditet? Kan jeg være gravid? Burde jeg ta en graviditetstest?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Med p-stav kan man ha uregelmessige småblødninger uten at det betyr noe. Det er oftest mest i starten og så blir det mindre etter hvert. Dersom man blør mye kan det i seg selv noen ganger være tegn på smitte av seksuelt overførbar sykdom. Om du har hat usikker sex anbefales det å ta test på kjønnssykdom. Når det er utelukket kan du avvente og se en stund om blødningen ordner seg. Gjør den ikke det kan du snakke med legen din og få en resept på p-piller i tillegg i 2-3 måneder. Det kan få orden på blødningene. Fortsetter blødningene etter førsøk med p-piller i tillegg og du ikke er fornøyd er det helt legitimt å vurdere bytte til annen prevensjon.

Med p-stav er det ikke uvanlig å få bivirkninger som  ømme bryst og oppblåst mage. Det å være sliten og trøtt kan være et graviditetssymptom , men mange kan være det av helt andre grunner. Mange tenker selvfølgelig på mulig graviditet med slike symptomer, men oftest er det bare bivirkninger av p-staven. Du har gjort helt rett i og med at du har tatt en gravitest. Det burde holde med denne ene testen siden p-stav er av de mest sikre prevensjonsmetoder. Er du veldig usikker kan du jo selvfølgelig ta en test til, men faren for at du skulle være gravid burde være mikroskopisk.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om stipend og lån på videregående?

Må du betale tilbake stipend du allerede har fått hvis du stryker på videregående?