Hopp til hovedinnholdet

Er det en sjanse for å bli gravid med pre-cum, eller er det en myte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, hadde ubeskyttet samleie for litt siden. Dette varte ganske lenge, men han kom ikke inni meg. Hadde eggløsning noen dager etterpå. Har lest om at man kan bli gravid av «pre-cum», men at det er uenighet om dette går an eller ikke. Har merket noen stikninger nede i magen og smerter i korsryggen. Skal ikke se bort ifra at jeg noen ganger har det i forbindelse med eggløsning. Det jeg lurer på er, er det en sjanse for å bli gravid med pre-cum eller er det bare en myte? Hilsen bekymret jente.

Besvart 29.08.2018 10:03
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for ditt spørsmål til ung.no.

 

Det er viktig å vite at det kan komme litt blank væske før selve utløsningen når man har samleie. Det er det som kalles precum. Det er et slags glidemiddel for sæd, og kommer vanligvis før sædutløsningen.

Denne væsken kan inneholde sædceller. Dersom det er sædceller i denne kan du bli gravid. Faren for graviditet er ikke så veldig stor, men den er tilstede, så avbrutt samleie er en usikker form for prevensjon og du blir før eller siden gravid dersom du praktiserer dette over tid. 

Om du er gravid eller ikke, er nok ikke mulig for meg å gi deg et svar på så tidlig i forløpet. En graviditetstest kan tas tidligst 3 uker etter det ubeskyttede samleiet, eller om mensen ikke kommer som forventet. 

Det er nok slik at sannsynligheten for å bli gravid er høyest rett etter menstruasjonen. Dessuten er det slik at sædcellen kan overleve inni livmoren i ca en uke og vente på at eggløsningen skal skje. Men når en får eggløsning kan varierer veldig fra person til person, så dette er ikke noe en kan stole helt på. En må heller anta at en kan bli gravid når som helst i løpet av menstruasjonssyklusen.

Så i ditt tilfelle må du nok bare vente og se om mensen kommer før du kan vite om du er gravid.

Men i mellomtiden jeg vil anbefale dere å kontakte helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Her kan dere få hjelp og informasjon om hva dere kan gjøre. Du kan også få hjelp til å få en mer sikker prevensjon.

Jeg legger også ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Avbrutt samleie - "å hoppe av i svingen"

Par i senga (colourbox.com)

Har dere hatt avbrutt samleie (uten prevensjon), såkalt ”hoppe av i svingen”. Det er risikabelt og jenta kan bli gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet