Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid? Tok p-pillen på søndag etter jeg hadde sex.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Går på p piller og pleier å ta dem før jeg går på skolen. Vanligvis rundt klokken 7 eller kl 12 dersom jeg ikke har skole. Altså rett etter jeg våkner. Forrige torsdag tok jeg en p pille på morgenen, men kastet opp senere på kvelden, men da hadde det gått mer enn 6 timer siden jeg tok p pillen. Fortsatte derfor som vanlig. Tok pille på lørdag, men hadde sex natt til søndag og søndag morgen. Kan jeg være gravid siden jeg tok p-pillen på søndag etter jeg hadde sex på morgenen? Har fortsatt som vanlig med pillene siden da, men er litt bekymret.

Besvart 17.09.2018 17:06
 

Svar
Hei jente 19 år.
Takk for at du skrev til ung.no
I og med at det gikk 6 timer før du kastet opp, var den p-pillen du hadde tatt, tatt opp i kroppen og gjorde sin virkning. 
Hvis du tar p-pillene innenfor det tidsrommet du har til rådighet, ut fra hvilken p-pille du tar, er du sikker. 
Du kan lese mer om den enkelte p-piller her. Vanligvis har man 48 timer å gå på mellom to p-piller. Dette er vanlige p-piller som inneholder både gestagen og østrogen. Sjekk ut hva som gjelder for den p-pillen du går på.
Hvis det er gestagenpille du tar, kan du lese om de her. 
Hvis du fortsetter å bekymre deg for om p-pillene er tatt opp i kroppen eller at du er redd for å glemme p-piller, kan du vurdere langtidsvirkende prevensjon slik som p-stav, hormonspiral eller kobberspiral. Du kan lese mer om det her og i den vedlagte artikkelen. I og med at du er 19 år vil du komme innunder statens bidragsordning for reduksjon i prisen på prevensjon. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet