Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg hadde sex med en person og kondomen revnet, men vi såg ikke dette før etterpå. Jeg vet ikke hvor lenge han var i meg mens kondomen hadde revnet, men vi skiftet kondom under sexen. Jeg tok da en angrepille, under en time etter at vi var ferdige for å være sikker. Men etter at jeg tok pillen, har jeg vært konstant kvalm. Vet at en av bivirkningene til pillen er kvalme, men varer da denne kvalmen i flere dager? Eller er det sjans for at jeg er gravid? Går ikke på p piller, og jeg håper virkelig ikke jeg er blitt gravid. Jeg har dessuten ikke fått mensen for denne måneden, men har mensen noe å si for om du har større sjans for å bli gravid? Takker for svar

Besvart 12.10.2018 13:51
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Mange kan bli plaget av kvalme i mange dager etter inntak av nødprevensjon, så dette er helt normalt. Symptomer på graviditet vil ikke komme før det har gått 3-4 uker etter at dette skjedde. Det er heller ikke alle som kjenner symptomer så tidlig heller. 

Nødprevensjon gir mindre sjanse for graviditet. Pillen må tas så tidlig som mulig, helst med én gang etter samleiet.

 

Den vanligste bivirkningen er kvalme. Ved å ta pillen sammen med mat kan du unngå kvalme. Hvis du kaster opp innen 2 timer etter at pillen er tatt, må du ta ny pille.

Andre bivirkninger av tablettene kan være hodepine, svimmelhet og ømme bryster. Neste menstruasjon kan komme litt tidligere eller litt senere enn forventet. Det er også vanlig å få blødningsforstyrrelser etter bruk av nødprevensjon.

Nødprevensjon forhindrer ikke alltid graviditet, så du bør derfor ta en graviditetstest tre til fire uker etter at dette skjedde. Gratis tester får du hos Amathea, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. 

Får man normal menstruasjon med normal blødning så er det gjerne et tegn på at man ikke er gravid (husk at dette endres en tid etter angrepille-inntak). Men, man er ikke beskyttet mot graviditet om man har sex når man har menstruasjon. Dette er fordi sædcellene lever i opp mot en uke i livmoren og bare venter på en eggløsning som kan befruktes. Bruk derfor alltid kondom eller start med hormonell prevensjon hvis du vil unngå på bli uplanlagt gravid. 

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Ungdom krever kondom!

Gutt holder et kondom (coloutbox.com)

Noen ganger er det vanskelig å be om å bruke kondom. Eller ingen har husket å ta med et kondom… Det finnes mange unnskyldninger for ikke å bruke kondom, men er de gode nok til å akseptere det å ha ubeskyttet samleie?

Ungdom har talt: Vi krever kondom! Hver gang, og under hele samleiet.

Stem også i vår kondom-VOTE

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet