Hopp til hovedinnholdet

Kondomet sprakk, kan jeg være gravid?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 15 år. jeg og kjæresten min hadde den vanlige sex’en igår, kondomet sprakk... og han kom inni meg. jeg går ikke på noe prevansjonsmidler, men vi fikk tak i angrepille og jeg tok den innen to timer etterpå. hvor stor sjangse er det for at jeg er gravid? funker angrepillen? jeg kan virkelig ikke være gravid nå!!!!!!!!!!

Besvart 16.05.2019 10:46
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Så leit at dere opplevde at kondomet sprakk. Det er klart at da utsetter du deg for en graviditet, så fint at du fikk tatt en angrepille etter dette skjedde. 

Nødprevensjon virker hovedsakelig ved å utsette eggløsningen, og gjør at den kommer noen dager forsinket. Hvis eggløsningen har kommet før du tok nødprevensjon, vil nødprevensjonen trolig ikke ha effekt. Dette er grunnen til at vi kan ikke si om det er stor sjanse for graviditet eller ikke etter inntak av en angrepille. 

Du kan nå oppleve å få noen bivirkninger av angrepillen som kan ligne på symptomer på graviditet som kvalme og ømme bryster. Det er også vanlig å få blødningforstyrrelser etter bruk av nødprevensjon. Neste menstruasjon kan komme tidligere eller senere enn forventet.

Du bør ta en graviditetstest 3-4 uker etter at dette skjedde. Først da vil testen være sikker. Du får gratis test hos helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller Amathea. Her kan du også snakke om evt oppstart av hormonell prevensjon.  

Hvis det skulle vise seg at du er gravid og trenger hjelp til valget så kan du snakke med helsesykepleier på skolen eller Amathea. De har mange års erfaring med å snakke om uplanlagt graviditet og har taushetsplikt. 

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet