Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente som plages enormt med å bli rød i ansiktet. Jeg rødmer uansett hvem jeg snakker med, slik som klassekamerater, nære venner og familie. Av den grunn tør jeg som regel ikke å snakke med folk og blir ensom. Jeg unngår sosiale situasjoner. Hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente som plages ENORMT med å bli rød i ansiktet.. Bare folk snakker til meg blir jeg kjempe rød og det er helt jævlig rett og slett. Dette ender veldig ofte med at jeg aldri snakker med noen andre enn bestevennen min, og jeg klarer ikke situasjoner hvor jeg må snakke med eks gutter eller andre jenter som jeg ikke så godt kjenner.. Dette skjer oftest inne og jeg blir ikke så rød ute, for der får jeg kjøt meg ned.. Jeg blir til og med rød når bestevennen min bare spør meg om noe, og når jeg skal hilse eller snakke med en i familien så lurer de på om det går bra osv. Jeg aner ikke hva jeg kan gjøre og jeg vet det har mye med alderen å gjøre, men jeg holder ikke ut!! Hva kan jeg gjøre?? Jeg er desperat på svar :// Kjenner folk som rødmer litt når noe skjer, men jeg har ti ganger værre og jeg blir veldig ensom osv fordi jeg aldri tørr å snakke med noen og unngår å være i sosiale situasjoner..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du ikke holder ut situasjonen din med rødming, noe som skjer i de fleste situasjoner der du må snakke med andre mennesker. Dette er sårt og vanskelig for deg og det ville ha gjort deg godt å få hjelp for dette. Det er mulig å få hjelp, men da må du oppsøke fastlegen din. 

Det finnes ulike årsaker til intens rødming og dette kan fastlegen finne ut av. Avhengig av årsaken kan ulik behandling være aktuelt. Hjelp som er aktuelt mot rødming vil kunne være psykolog slik at du får bedre kontroll med dine følelser og tanker i sosiale situasjoner. Det kan være legehjelp med medikamenter eller kirurgi. Enkelte har også god hjelp av dekkende kremer og gensere med høy hals.

Det er slik som du nevner at rødming oftest er et problem i puberteten, slik at dette da avtar med tiden. Jeg legger ved et par artikler der du kan lese om selvtillit, selvfølelse og hvordan du kan takle vanskelige situasjoner. Her kan du få mer kunnskap om hvordan du kan bli tryggere på deg selv.

Hvis du ikke kommer deg til fastlegen så bør du snakke med helsesøster på skolen. Det å ha en person som kan høre på deg og gi deg trøst vil kunne gi deg styrke videre. De fleste har noe de sliter med i hverdagen, og da gjelder det ofte å fokusere på sine gode og sterk sider for å holde humøret oppe. Helsesøster kan bidra til å finne dine flotte sider, og gi deg tips til å få en god hverdag.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse