Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har ADD. Jeg sliter så mye med å følge med. Å konsentrere seg er så vanskelig da tankene mine så raskt går til noe annet. Dagdrømmer gjør jeg ofte, der jeg stirrer rett fremfor meg og alt annet blir bakgrunnsstøy. Hvordan kan jeg få vite om jeg har ADD? Jeg ønsker behandling.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om jeg har ADD. Moren min trodde før at jeg hadde ADHD siden, jeg ble lett ukonsentrert og var hyper når jeg var liten. Nå som jeg går på videregående, sliter jeg veldig med å følge med. Ikke bare fordi jeg syns det er uinteressant, men det virker som uansett hvor hardt jeg prøver å konsentrere meg går tankene til noe annet. Jeg "spacer" veldig ut, eller får stirr veldig ofte. Da blir alt annet bakgrunn støy og jeg er helt i mine egne tanker. Jeg har tendens til å utsette arbeid jeg vet krever mye konsentrasjon. Dette har da ført til at jeg nesten stryker i matte og sliter i naturfag. I samtaler har jeg en tendens til å avbryte veldig ofte og jeg føler alltid at jeg må forte meg med å gjøre ting, som om jeg har noe annet å gjøre. Jeg ville gjerne vist hvordan jeg kan vite om jeg har ADD eller ikke, men faren min tror jeg bare er lat. Har så lyst til å få medisin om jeg har ADD, slik at det blir lettere å konsentrere seg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Alle mennesker er ulike og evnen til å konsentrere seg er forskjellig. Når våre ferdigheter påvirker vår daglige fungering negativt, slik du beskriver med skolefaglige vansker, så er det god grunn for å gjøre noe med det.

Det er Barne- og ungdoms psykiatrisk poliklinikk (BUP) du bør få hjelp av. For å få hjelp av BUP må du bli henvist av fastlegen din. Du må derfor først fortelle om dine utfordringer til fastlegen, slik at fastlegen kan vurdere om det er grunnlag for å henvise deg videre. Det kan også være fastlegen ser det er grunnlag for en bredere utredning slik at du også blir henvist til andre instanser.

Andre instanser kan for eksempel være til spesialist i nevrologi (også lege). Når personer fjerner ut eller dagdrømmer jevnlig og har nedsatt konsentrasjon kan det være behov for å ta en undersøkelse som heter EEG. Snakk med fastlegen om dette. Det er uansett viktig å forsøke å finne ut hva dine vansker er og hva dette skyldes.

I BUP vil du få hjelp av psykiater som kan utrede deg helt konkret i forhold til ADD og gi deg behandling med medisiner hvis dette er aktuelt.

Husk at nok søvn og et riktig kosthold er vesentlig for å klare og konsentrere seg. Dette gjelder også hvis du har ADD.

Det å ha et godt forhold til sine foreldre og å ha gode venner er også avgjørende for å klare å ta inn kunnskapen som læres bort på skolen. Trives du ikke i hverdagen, går fort tankene over til alt det som er tungt og trist. Har du andre vansker med søvn, mat eller sosialt så nevn dette også for fastlegen. Helsesøster kan også være fin å snakke med i forhold til andre vansker i livet. Hos helsesøster kan du få gode råd og tips i forhold til å leve et sundt liv som fremmer god helse.

Både fastlegen, psykiater i BUP og helsesøster kan gi faren din kunnskap om at du gjør så godt du kan og at din være måte ikke betyr at du er lat. Det vil hjelpe deg hvis din far viser forståelse for din situasjon.

Siden du er 17 år kan du oppsøke både fastlege og BUP uten at dine foreldre er med eller vet om dette. Du er helsemessig myndig. Vi anbefaler uansett at du engasjerer dem slik at du får den støtten du trenger videre.

Du mestrer livet så godt du kan og det er godt nok. Dine foreldre skal være stolte av deg. Legger ved en liten historie om en skilpadde som lever sitt liv. Synes den historien var litt søt. Av og til må man bare akseptere sine begrensninger, livet er som livet blir.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Novelle: "Skilpaddenes reise til Paradis"

Skilpadde (colourbox.com)

Skilpaddemoren svømmer raskt gjennom havet. Det er ikke mye igjen av jobben hennes, men det som er igjen, er det viktigste. Hun skimter stranden i det fjerne. Hun vet at hvis hun drøyer for lenge nå, vil flere av ungene hennes dø. Tanken får henne til å svømme enda raskere.

Novella er skrevet av Elise

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse