Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Kan jeg bestille time hos gynekolog uten henvisning fra lege?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om jeg som 16 kan bestille time hos gynekolog uten henviselse fra lege eller fastlege? Jeg har blitt fortalt av helsesøster at jeg må gå gjennom fastlege og at han kan ta en sjekk. Jeg føler med utilpass med fastlegen min og ønsker ikke å gå gå til han. Er det mulig å bestille time hos gynekolog uten at det skal være privat og jeg må betale for det? Hva vil privat gynekolog evt. koste meg? Har hypping kløe, tykk utflod, og vonde kuler/prikker i underlivet. Ønsker å få dette sjekket for å finne ut om jeg kan få noe mot det. Har hatt kløe og tykk utflod så lenge jeg kan huske, det er veldig irriterende. Disse prikkene har kommet nylig og har nå blitt harde og ømme. Takk for svar.

Besvart 17.01.2017 12:48
 

Svar
Hei jente (16)

Det er veldig bra at du har vært hos helsesøster for å få hjelp med plagene dine. Det er lurt å sjekke ut hva det kan være, slik at du kan bli kvitt de og få det bedre.

Du kan gå til gynekolog uten henvisning fra fastlegen, men da må du ofte til en privatpraktiserende klinikk/legesenter, som kan koste en del.
På nettsidene til flere klinikker ser jeg at det kan koste fra 980kr til 1350kr. Det kan være noe billigere andre steder.

Du kan uansett fortelle fastlegen din om plagene. Du velger selv om du vil at fastlegen din skal gjøre en underlivsundersøkelse. Fastlegen kan vurdere om det er aktuelt å starte en behandling utfra det du forteller, eller om det vil være nødvendig med en underlivsundersøkelse for å finne mer ut av det. De fleste fastleger gjennomfører underlivsundersøkelser daglig og er gode til det. Men du Må ikke gjøre det om du ikke vil. Problemstillingen du forteller om er ikke noe som i utgangspunktet er henvisningsgrunn til en legespesialist, slik en gynekolog jo er. Om fastlegen utfra vurdering av plagene dine, mener at det bør henvises til gynekolog for å finne mer ut av det, kan han/hun gjøre det.  

Trives du ikke med fastlegen din kan du selvsagt forsøke å bytte til den annen. Alternativet ellers er gå til helsestasjon for ungdom om det er det der du bor eller å bestille time hos en gynekolog uten driftstilskudd og betale det det koster der.

 

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Underlivsundersøkelse for jenter

Gynekolog

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom (ung.no)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre