Hopp til hovedinnholdet

Jeg syns jeg veier mye og gråter ofte over dette. Er jeg egentlig tynn eller veier jeg for mye for høyden?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei:) jeg er en jente på 12 år snart 13. Jeg ønsker å bli tynnere men samtidig sterkere! Jeg trener hver kveld men får ikke til push-UPS uten kne. Jeg trener 4ganger i uken med mitt eget faste håndballlag og de som er 2 år eldre.Jeg er den høyeste i klassen 175cm og veier 55,3kg, jeg syntes det er veldig mye og jeg gråter ganske ofte over dette, er jeg tynn egt? Veier jeg mye for høyden? Tips til å trene bort fett og samtidig bli Sterk? Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg forstår at du tenker en del på vekten din og ønsker å bli tynnere og sterkere. Det er nok mange som vil kjenne seg igjen i det du skriver.

Ut ifra din høyde er du innenfor det som er normalt å veie, du er normalvektig. Du er nå i en alder hvor kroppen endrer seg mye. I puberteten forandrer kroppen seg fra barn til voksen, og da er det mange som har tanker rundt hvordan kroppen ser ut. At jentekroppen plutselig skal ha andre former med bryster, mer fett på rumpe, lår og mage er en overgang. Det er viktig å tenke at kroppen trenger tid på disse endringene. 

Det er ikke nødvendig å gå ned i vekt eller bli tynnere når man er normalvektig. Derimot er det fint for kroppen at man spiser regelmessig, sunn mat og er i fysisk aktivitet. Ut ifra det du skriver trener du håndball flere ganger i uka, samtidig som du trener hver kveld. Da høres det ut som om du er veldig aktiv. Fysisk aktivitet og sunt kosthold gir mer overskudd, en følelse av velvære og god helse. Kanskje merker du det når du trener slik som du gjør? Her står det litt om gode vaner for en sunn hverdag.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen om tankene du har rundt kropp og vekt. Det er vondt å være lei seg over sin egen kropp, og ofte hjelper det å prate med noen om hvordan man har det. 

 

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesøster eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse