Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg dårlig, kan det være stress eller sykdom?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Har den siste uka følt meg dårlig. Jeg er ofte kvalm når jeg står opp, verker i kroppen, ofte på små enkelte steder, og det varierer hvor. I tilleg føler jeg meg ganske tom. Som etter jeg spiser er jeg etter noen minutt helt tom, (føler det). Jeg har ofte vanndig avføring. I det siste har det vært mye stress. 7 prøver på 10 dager, død i nær familie, trening, og så videre ført til mye stress, vet ikke om dette har noe med det å gjøre. I tillegg sliter jeg mye med dødsangst. I tillegg var jeg til lege for noen dager siden på grunn av øm lymfeknute. Noen som hvet hva som feiler meg? Er dette normalt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres virkelig ut som om du har hatt en tøff periode i det siste. Død i nær familie gir ofte en påminnelse om at vi alle skal dø en dag. Det er mange som opplever en ekstrem frykt både for sitt eget liv og for de andre rundt seg når de opplever dette.

Det er normalt at kroppen reagerer kraftig med å bli sliten, tung, få smerter og at magen blir veldig annerledes. 

At du i tillegg har skulle klare å prestere ved så mange eksamen som du har hatt er nesten helt utrolig. Det er ikke rart du er sliten når du har måtte presse deg så hardt i en periode av livet som kanskje er preget av sorg og frykt i tillegg. 

Det er utrolig vondt å bære på en slik angst for å være syk. Det er fint at du tar kontakt med legen din. Det kan også være lurt å fortelle legen din hva du er redd for og hva du har vært igjennom. Det er så viktig at legen ser hele deg. Snakk også med andre du stoler på hvordan du har det inni deg nå. Det er veldig mange som forteller at de føler seg bedre når de ikke har alt alene inni seg. 

Husk å vær litt ekstra snill med deg selv nå og ha litt medfølelse for at du har det tøft etter alt du har vært igjennom. Si til deg selv at det er helt greit at du ikke føler det helt på topp nå, og gjør noe som pleier å være fint. Trapp ned på så mye stress som du kan. Blir det for mye på skolen er det viktig å ta dette også opp med lærere og hjemme. Vi er bare mennesker alle sammen, og det finnes en grense i oss alle sammen på hvor mye vi kan få til. 

Det er helt normalt at man får en slik reaksjon. Det viktige er at du lytter til kroppen din og snakker med noen. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Hva kan ungdom i sorg slite med i forhold til skolen?

Trist jente (COLOURBOX.COM)

På skolen kan ungdom i sorg merke endringer i sine faglige prestasjoner. Ungdom som er særlig fokusert på sorgen, opplever større endringer i å prestere faglig på skolen enn de som har sorgprosessen mer på avstand i hverdagen.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse