Hopp til hovedinnholdet

Kan gutter ha anoreksi? jeg er bekymret for kjæresten min.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg urolig for kjæresten min sin helse og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Han er sykelig tynn og fremdeles redd for å bli "feit", spurt han om det men han bare føyer det bort å sier han ikke er tynn i d heletatt. Kan gutter ha anorexia? Hvilke tegn kan jeg se etter? Og eventuelt hvem bør jeg snakke med om det uten å svekke tilliten hans? - bekymret jente 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.


Takk for ditt spørsmål til Ung.no.

Jeg forstår at du er bekymret for din kjæreste om han er sykelig tynn og du mistenker at han har anoreksi. For gutter kan også få anoreksi og alle andre former for spiseforstyrrelser, og det er viktig å være obs på tidlige tegn på spiseforstyrrelser.

Og det er bra at han har deg som kjæreste, som ønsker å hjelpe ham. Det er viktig at du fortsetter å si i fra til ham at du er bekymret og fortell ham hva du ser ved ham som gjør deg bekymret.

Ikke forsøk å gjette deg fram til en diagnose, men heller påpeke at du ser at han ikke har det bra og ønsker å være til hjelp. For mange kan komme i forsvarsposisjon og benekte det hele om du spør direkte om de har en spiseforstyrrelse.

Du kan først og fremst tilby deg å være med kjæresten din til noen som kan hjelpe ham. Det kan være fastlegen, eller helsesøster på skolen, eller på helsestasjon for ungdom. Eller på noen av de andre hjelpetjenestene som finnes.

Hvis du ikke får ham med på det, kan du selv snakke med helsesøster om hva du kan gjøre for å motivere ham til å ta kontakt. Det er også viktig at du forsøker å snakke med foreldrene til kjæresten din. Selv om han er 17 år, har de fortsatt omsorgen for ham, og kan få ham til lege eller annen behandling.

Jeg forstår at du syne det er vanskelig å ta kontakt med andre i fare for å bryte tilliten til din kjæreste. Husk da at dette gjør du fordi du er bekymret for ham og fordi du er glad i ham og ønsker ham alt godt. Det er uansett ikke god omsorg å overse og la være å gjøre noe, og det er vel kanskje det du vet? Jeg anbefaler deg å forsøke å fortelle kjæresten din om ditt ønske å snakke med noen om din bekymring for ham, og at han kan selv velg om han vil bli med eller ikke. 

Jeg anbefaler deg også å sjekke ut denne nettsiden: www.nettros.no, og tips gjerne din kjæreste om denne siden.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse