Hopp til hovedinnholdet

Hvitt belegg i underlivet 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Har slitt med hvite greier rundt kjeden, kjønnsleppene og klitoris i snart 3 år. Det som er rart er at utfloden virker helt normal, så tror ikke dette er sopp. Har prøvd 3 forskjellige kurer og ingen av de hjalp. De skulle hjelpe mot sopp og noe annet. Den ene gjorde meg bare værre da jeg fikk så mye utslett at jeg ble stilleliggende med et vått og kaldt håndkle mellom bena på timesvis. Har ingen anelse om hva dette er. Jeg kan alltids "vaske det vekk", men det kommer like mye tilbake om rundt 1 - 2 timer. Har ikke oppsøkt lege/gyn enda, men føler at hvis deres svar ikke hjelper så må jeg vel ta megen tur. Er forresten jomfru, så det kan umulig være en kjønnssykdom.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har slitt med et hvitt belegg i underlivet i flere år.

For det første kan dette fremdeles være sopp. En kan ha sopp "kun" på kjønnsleppene og de ytre delen av huden. Da vil en få kløe og svie, samt hvitt belegg (eller sår hud). Kun dersom soppen går oppi skjeden, vil utfloden bli tykk, klumpete og hvit-gul. 

Sopp"flak" på huden kan la seg vaske bort. Sopp kan forsvinne av seg selv, men en kan også prøve med soppkrem fra apotek.

Du forteller at det bare ble verre da du prøvde soppmidler. Soppkrem kan være ganske "hard". Det er ikke uvanlig å få svie eller irritert hud av soppkremen. Men jeg tenker også at skulle dette være sopp, skulle det ha gått bort av soppbehandling. 

Ellers kan dette være talg. Både gutter og jenter har mange små talgkjertler i underlivet. Talgen skal fukte huden, kan se ut som et hvit-gult belegg, og kan vaskes bort.

Jeg kan dessverre ikke si sikkert hva dette er, uten å ha undersøkt deg. Det kan være flere forklaringer. Dersom du ikke har plager eller smerter, er det ikke sikkert du trenger å gjøre noe med det. Men om du ønsker behandling eller å vite sikkert hva dette er, bør du oppsøke lege. Du kan gå til enten fastlegen eller lege ved Helsestasjon for ungdom.

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk