Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Jeg har kronisk pankreatitt, hva kan jeg gjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er røyker og er en pankeratitt og lurer på hvordan kosthold kan endre/forbedre sykdommen for meg? Jeg er mann som røyker mye men er mentalt klar til å kutte ut røyken, tror du det er farlig å kutte med en gang? eller litt og litt? Ellers hvordan slags mat bør jeg konsummere? jeg har lest at karbohydrater er bra, men vil heller spørre selv enn å lese forskjelige ting. Jeg har snakket med en lege som sa at kreft er i gang, ble veldig redd! lurer på hva jeg kan spise :( håper på urfyllende svar! Tusen hjertelig takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke rart man blir redd hvis man får påvist en sykdom og kanskje ikke får så godt med informasjon.

Det er vanskelig for oss på Ung å gi deg god veiledning for vi vet så lite om hva som feiler deg. Det finnes mange forskjellige grader av pankreatitt og det er noen som er akutt og noen er kronisk. Vi vet ikke hvilken type du har og hvor kraftig din sykdom er. Det er derfor viktig at du snakker med legen din for å få god veiledning med tanke på hva du skal spise og hva du skal tenke på. 

Noen trenger en helt spesiell diett og i tillegg er det noen som får egne medisiner som skal hjelpe deg med å fordøye maten din. 

Alle som får pankreatitt vil bli sjekket for hvorfor de har fått dette. For noen kan det skyldes at de har drukket mye alkohol, men det kan også skyldes en blokkering av utgangen fra pankreas/bukspyttkjertelen til tarmen slik at det blir en betennelse. For noen finner man ingen forklaring. I enkelte tilfeller skyldes det en kreft som gir sykdommen. Legen din vil sikkert bare fortelle deg at de ser etter dette eller har sett etter dette.

Snakk med legen din igjen for å få god veiledning. Det er også fint å slutte å røyke. Det er veldig bra for kroppen din. Du kan godt kutte røyken med én gang hvis du klarer det. Du kan også få mange gode tips til røykeslutt her.

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Tunge med spørsmålstegn (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på.

Ung.no erstatter ikke lege, helsesøster eller krisehjelp.

Vi kan ikke stille diagnose eller gi behandling, men gir generelle helseråd og veiledning.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse