Hopp til hovedinnholdet

Hes stemme 

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 16 som sliter med hes stemme. Det er sjeldent jeg er syk, men nesten hver eneste dag har jeg perioder hvor jeg er hes og klarer ikke å snakke. Hvor hes jeg er varierer, men jeg finner ikke noe årsak til at stemme er mer hes den ene gangen enn den andre gangen. jeg har hatt det sånn i hvertfall 2 år, men før var det ikke så ille. Det siste året/halvåret har stemmen min blitt enda hesere og den blir hes oftere. hva kan være årsakene til at jeg er så hes? hva kan jeg gjøre for å hindre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Heshet kan ha mange årsaker. Det kan skyldes forbigående betennelse, sånn som halsbetennelser influensa osv. Det kan også skyldes med kroniske betennelser på stemmebåndene eller i strupehodet.

De mest astma og "sur mage" kan også få hes stemme.Ellers kan skader og problemer med både nerver og muskler forårsake heshet. 

Jeg kan ikke si sikkert årsaken hos deg, uten å ha undersøkt deg selv. Dette trenger jo slett ikke være en sykdom eller noe galt. Men dersom du er mye plaget, og du har hatt en god stund allerede, bør du gå til legen. Du kan gå til fastlegen din for en sjekk. Legen din kan gi deg mer konkrete svar etter å ha undersøkt deg.

 

 Jeg vet ikke om det er noe du kan gjøre selv, uten at en vet først hca årsaken er. Det eneste måtte være å unngå overdreven stemmebruk, røyking og så videre.

 

Her kan du lese mer om heshet.

Lykke til! 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse