Hopp til hovedinnholdet

Får man dekket operasjon for utstående ører?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har utstående ører og er litt flaut å diskutere med min fast lege om det, jeg har en utlendings bakgrunn, derfor er i tvil om å snakke om denne saken. Og vet ikke heller hvis det kan dekkes av staten, tenkte også å gjøre det privat men det koster flere tusen og har ikke råd til, hva kan jeg gjøre og hvordan kan snakke med legen om det, og er det noe garanti for at han vil akseptereatqdet? det er dårlig følelse når man sier til deg noe om ørene dine mens du var aldri tenker på det, svar gjerne fordi jeg tåler ikke denne følelsen lenger og trenger å få behandling så fort så mulig, takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt

Det er korrekt at plastisk kirurgi for korreksjon av utstående ører ikke dekkes av staten og at dette koster flere tusen kroner ved private plastikkirurgiske klinikker. Du kan bestille time for konsultasjon på en slik klinikk uten henvisning fra fastlegen din. Etter fylte 18 år bestemmer man selv om man ønsker å gjennomføre behandlinger som ”ikke kan omgjøres”, det vil si f.eks plastisk kirurg hvor man endrer på utseende. Du trenger derfor ikke samtykke fra dine foreldre. 

Når det er sagt så er dette noe jeg ikke vil anbefale deg. Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Ørenes utseende og størrelse er et resultat av arv og det er ingenting en kan gjøre for å endre den.  Det beste du kan gjøre er å forsøke å akseptere deg selv som den du er.

Noen ganger kan det være godt å snakke med noen om hvordan en har det i forhold til kropp og utseende, da kan helsesøster på skolen være en slik person. Du kan gjerne snakke med helsesøster, det vil jeg anbefale deg.

 
Vennligst hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse