Hopp til hovedinnholdet

Slapp og sliten, diare og kvalme siste måneder.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Den siste tiden har jeg ikke vert i særlig god form, snakker om de siste 2-3 månedene. Jeg har vert så og si forkjølet av og på annen hver uke, er da tett i nesen og generelt slapp, i tillegg har jeg diare nesten daglig og jeg har også begynt å bli kvalmen helt uten grunn, når jeg da først blir kvalm varer det hele dagen, noe som jeg aldri har pleid å bli..Og om jeg drikker alkohol er jeg skikkelig kvalm, svimmel og uten matlyst i 3-4 dager, før det så går over. Generelt er matlysten dårlig, er heldig om jeg får i meg frokost og klarer som regel bare å spise 2 måltider til dagen. Kan dette komme av stress o.l? Har nettopp begynt i arbeid og kan nevne jeg sliter med angst.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har vært slapp og sliten, har diare og kvalme og lite matlyst de siste månedene. 

Dette kan ha flere mulige årsaker. Det er vanlig å være litt slapp av og til, spesielt hvis man er forkjøla e.l.. Har du i tillegg akkurat begynt i ny jobb og er stressa, kan dette godt føre til at man blir sliten. Og har man angst, kan dette (en ny jobb-situasjon) forsterke det. Kroppen og psyken henger sammen. Og noen ganger kan ting vi sliter med, sette seg i kroppen og vise seg som slitenhet, kvalme osv. Det er ikke uvanlig med dårlig matlyst om man er sliten.

Men samtidig kan dette ha fysiske årsaker. Det kan være alt fra jernmangel, stoffskiftet, betennelser i magen osv. Jeg kan ikke si sikkert hva årsaken til dine plager er, uten å ha undersøkt deg selv. Og en skal aldri konkludere med at noe er psykisk, uten å ha utelukket fysiske sykdommer først. 

Så jeg vil råde deg til å kontakte fastlegen din for dette. Da kan du få en grundig sjekk og mer konkrete svar. Rådene som kan gis, må avhenge av a man finner der.

Jeg ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse