Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Samtale med helsesøsteren på skolen. Hun hadde da klart å få ut av meg litt ting som hadde skjedd for lenge siden. (Jeg var ca 7 år) Faren min hadde tatt meg i armen, og og gitt meg ris et par ganger. Hun ville muligens si dette til b.vernet. Jeg avtalte da et møte med ei fra b.vernet. Hun var enig i at det ikke var noe stort eller noe som måtte videre. men en tid senere ble jeg tatt med i et overraskende møte m b.vernet.  Jeg lurte på om dette er noen hun hadde lov til å gjøre? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! For ca et år siden hadde alle elevene på trinnet mitt en samtale med helsesøsteren på skolen. Jeg også da.. Hun hadde da klart å få ut av meg litt ting som hadde skjedd for lenge siden. (Jeg var ca 7 år kanskje) Det som hadde skjedd var at faren min hadde tatt meg i armen, og og gitt meg ris et par gang. (som sagt lenge siden) hun sa at hun ville muligens si dette til b.vernet, fordi hun var usikker på om det kanskje måtte være en sak for dem. Jeg avtalte da et møte med ei fra b.vernet, og da jeg snakket med henne, virket hun enig i at det ikke var noe stort eller noe som måtte videre. men en tid senere ble jeg tatt med i et overraskende møte m b.vernet. (noe h.søster hadde gjort) Det ble en STOR greie ut av det (noe h.søster hadde lovet det ALDRI skulle bli) jeg fikk da ingen beskjed i forkant og ble utrolig sjokka. Som sagt hadde b.vernet allerede sagt at det ikke var en sak for dem. Jeg lurte på om dette er noen hun hadde lov til å gjøre? Det har i alle fall fucka meg for livet

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Ja, helsesøster skal melde bekymring til barnevernet dersom hun får informasjon om ris av barn. Du forteller at hendelsen ligger langt tilbake i tid. Nå er det du beskriver ulovlig i Norge og vi som helsepersonell bryter loven dersom vi ikke melder fra til barnevernet. Målet med å melde fra er at barnet ,ungdommen skal få det bedre.
Når taushetsplikten må vike:
I noen spesielle tilfeller kan helsepersonellet måtte fravike taushetsplikten. Et eksempel kan være at helsepersonell har plikt til å varsle barnevernet når det er grunn til å tro at barn blir mishandlet hjemme, eller det er tegn på andre former for alvorlig omsorgssvikt.
Når taushetsplikten settes til side, som det heter i loven, har pasienten i de aller fleste tilfeller rett til å bli gjort kjent med hvem som har fått opplysninger, og hvilke opplysninger som er gitt.
Ut fra det du forteller ville det vært naturlig å holde deg  informert  om hva hun har gjort videre i forhold til det du informerte om. 
Ta en titt på artiklene jeg har lagt med om taushetsplikt og barnevern.
 
Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett