Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 år, som er 1,62m  høy og veier 41,5kg. Jeg sliter med utseende og kropp og hater kroppen min. Jeg spiser ekstremt lite. Blir også kvalm av å spise lite. Tror jeg har spiseforstyrrelse. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente med høyde 1.62, og veier rundt 41.5 på snart 13 år som sliter med utseende og kropp. Jeg ser meg ofte i speilet og hater det jeg ser. Jeg har skikkelig små pupper, og de andre jentene har store. Jeg spiser ekstremt lite, og usunt. På en vanlig dag spiser jeg kanskje en nøttebar,vanlig middag der jeg så vidt spiser (wok,pasta,kebab...). Det er vel faktisk bare det jeg spiser, kanskje en liten frukt også. Det er ikke det at jeg ikke har noe som helst lyst på mat men ingenting frister og jeg blir kvalm av å spise litt også. Jeg har aldri med skolemat fordi da blir jeg kvalm og lar vær å spise den. Jeg veide meg (etter nr 2 besøk på do) om morgenen her en dag og veide 43. Gjorde akkurat samme noen dager etter og veide da 41. Jeg hater kroppen min!!! Jeg går aldri i t-skjorte eller shorts blant folk, fordi jeg synes jeg har så stygg kropp. Hva skal jeg gjøre nå? dette har vart i ca 1 år nå... tror jeg har spiseforstyrrelser

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver, er jeg enig i at du har en spiseforstyrrelse eller er i ferd med å utvikle det.

Det er derfor fint at du skriver til oss og søker råd for spiseproblemet ditt og forholdet du har til kroppen din.

Det er viktig at du får hjelp så snart som mulig, for å unngå at spiseproblemet utvikler seg og blir større. 

Det er ellers ikke uvanlig å være misfornøyd med kroppen sin i denne alderen du er nå. Kroppen er i utvikling og det kan være store forskjeller på kroppen til den enkelte jente, noe som er helt normalt. Det skyldes at noen har kommet lenger i pubertetsutvikling enn andre.

Din vekt og lengde tilsier ellers at du er på grensen til å være undervektig. Det betyr at du har lite underhudsfett, noe som også gjør at puppene blir mindre. Pupper består nemlig mye av fett.

Når det gjelder spiseforstyrrelser, har ikke dette bare med mat å gjøre. Det handler også i stor grad om hvordan man har det med følelsene og tankene sine, altså den psykiske helsen. Det er derfor viktig å få riktig og god hjelp.

Jeg vil anbefale deg å oppsøke helsesøster, og be henne hjelpe deg. Hun er vant til å snakke med ungdommer som strever med slike problemer, og har også ansvar for å hjelpe deg. 

Jeg legger også ved noen artikler jeg anbefaler deg å lese.

Lykke til

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse