Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

For noen uker siden ble jeg utsatt for seksuelt overgrep 

Jente 17 år
 

Spørsmål

For noen uker siden ble jeg utsatt for seksuelt overgrep av en som er 12 år eldre enn meg, ingen vet om det bortsett fra kjæresten min. Jeg har blitt henvist til bup pga. Panikkangst av barnevernet og skal dit i slutten av november. Har bup meldeplikt og sier videre til foreldre hvis jeg forteller det? Er 17 og vil ikke mamma skal vite dette, da blir hun knust. Takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse til oss.

 

Det er trist å høre at du har blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Men vi syntes det er fint å høre at du har blitt henvist til bup og at du skal dit i november. Der kan du også snakke om det som har skjedd. Du spør om de ansatte på bup har meldeplikt og vil si dette videre til dine foreldre. Det har de ikke, så lenge du er over 16 år. De ansatte har taushetsplikt og kun meldeplikt ved alvorlige ting som foregår. Prat med dem om dette, så du blir trygg på hva de tenker må sier og ikke.  Se linkene vi har lagt ved.

 Det er bra at du har pratet med kjæresten din om dette.  Han syns sikkert også det er vanskelig å være den eneste som vet, så det er også av den grunn lurt å prate med noen.  

Vi tenker at du kanskje også trenger en trygg og god voksenperson og prate med om dette før du skal på bup. Eksempler på noen man kan snakke med er helsesøster, en lærer eller noen andre du stoler på.

 

Du kan også ringe til Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116111, nettadresse www.116111.no  eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon 80057000, nettadresse: www.incest80057000.no. Dette er døgnåpne telefoner du kan ringe anonymt til.

 Hilsen Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med ung.no
 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Hva er BUP?

BUP

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep