Hopp til hovedinnholdet

Mensblodet mitt er svart, er det farlig? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har fått svart mensen!!! Det er litt over ett år siden jeg fikk mensen for første gang. Jeg fikk ikke mensen forrige måned, men jeg vet det er uregelmessig når man akkurat har fått det. Jeg begynte å kjenne fæle smerter i underlivet på morgenen som jeg aldri hadde kjent før, så kom det svart mensen. Smertene var så ille at jeg hadde vansker med å både stå, gå å sitte på do. Jeg har ikke vært seksuell aktiv, eller gått på p-piller. Det er ikke noen klumper, som jeg har lest andre har fått. Jeg vet ikke om det endrer seg siden jeg bare har hatt mensen en dag nå, men jeg er kjempe redd!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Jeg kan berolige deg med at det er helt normalt og ufarlig om mensblodet ditt er svart på farge. 

Mensblodet kan være i flere ulike farger, alt fra lys orange til rød, brun og nesten svart, og alt er helt normalt. Det er også normalt om det er klumper i blodet. Videre kan blodet lukte litt som metall. 

Det er utfordrende når menssmertene blir så kraftige som du beskriver. Det er dessverre en del jenter som sliter med sterke menssmerter. Ofte er disse smertene verst i tenårene og avtar etterhvert. 

For å lindre smertene, kan du prøv å legge noe varmt mot magen. F. eks en varmepute eller en varmeflaske. Det høres kanskje rart ut, men det hjelper også å være fysisk aktiv, mange får faktisk mindre vondt av å bevege seg. Treningen får fart på blodsirkulasjonen, som føret til økt blodtilstrømmingen i vevet, noe som kan lindre plagene.

Det kan til og med hjelpe og onanere, fordi dette også øker blodtilstrømningen til underlivet.

Noen har også god effekt av Paracet eller Ibux for å lindre smertene.

Les mer om mensen og smertelindring av mennsmerter i artiklene under svaret mitt

Jeg håper svaret mitt var beroligende og til hjelp for deg. Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om hva mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet