Hopp til hovedinnholdet

Hei Eg har fått ei slags kule oppi rumpa

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Eg har fått ei slags kule oppi rumpa som ligner litt på en utovernavle, er dette farlig? Forsvinner det? Hva skal eg gjøre med det? Den er veldig irriterende når eg skal tørke meg etter å ha vært på do. Den er litt øm og er litt vond å ta på. Eg fikk den for noen dager siden. Vet dere hva dette er? Takk i forveien

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Dette høres ut som en kvise. Kviser kan man få overalt på kroppen, også i rompa. Kviser kn bli ganske store, og være ømme å ta på.

Det er helt normalt med kviser i ansiktet og på kroppen. Noen får mange og andre får bare noen få kviser. Det er særlig den hormonelle påvirkningen man opplever i puberteten, som påvirker produksjonen av kviser, og faktisk er det rapporter om at opptil 90% av ungdom sliter med kviser. Som regel vil problemet avta med alderen, men det er en god del som har kviser også godt opp i voksenlivet.

Kviser er hyppigere hos gutter i ungdommen, men vanligere hos kvinner hos voksne. Jenter og kvinner opplever som regel mer kviser i forbindelse med menstruasjonen. Hos gutter er det sett en viss forverrelse av kviser i forbindelse med stress. Dersom kviser er eller har vært et problem hos mor og/eller far, øker også sjansen for kviser hos barna.

Både jenter og gutter får høyere nivåer av det mannlige kjønnshormonet (testosteron), noe som gjør at talgkjertlene i hudens hårsekker produserer mer hudfett (talg) enn de pleier. I tillegg til talg vil også overproduksjon av det vi kaller keratin fra hudcellene, påvirke dannelsen av kviser.

Kviser er altså et problem som begynner nede i huden. Vanligvis snakker vi om fire hovedårsaker:

1. at talgkjertlene produserer mer hudfett og keratin enn de pleier

2. at det dannes flere hudceller som tetter igjen talgkjertlenes åpninger

3. at bakteriene som gjør at kviser blir betente formerer seg

4. at det blir en betennelse i huden

Det dannes en kvise når det dannes en propp av talg/keratin som sperrer talgkjertelåpningen. Bakterier som normalt finnes i huden formerer seg i hudfettet. Når bakteriene blir mange blir det betennelse. Den betente talgkjertelen utvikler seg da til en kvise som kan være rød, øm, hoven og inneholde puss. Hvis talgkjertelen sprekker og betennelsen sprer seg til vevet rundt kvisen får man en byll i huden.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse