Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å sove om natten

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg har allerede spurt dette spørsmålet, men glemte koden. Jeg sliter med å sove om natten. er oppe til langt på natt og er ikke trett, selv om jeg blir trøtt på skolen, når jeg prøver å sove så kommer tanker jeg ikke vil tenke og følelser jeg ikke vil føle, jeg føler jeg har en gedigen knute i magen på kvelden og føler meg nervøs. Jeg pleier å sove max 3-5 timer og jeg vet at ungdommer på min alder og oppover skal a minimum 8 timer søvn. Jeg har tenkt på å legge meg inn på en søvnklinikk for å høre hva di tenker om mine søvnproblemer, jeg føler også at jeg kanskje kan være en insomniac. plis, jeg tror jeg virkelig trenger hjelp med dette siden det går utover skolen/skolearbeidet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så bra at du er opptatt av å sove godt og nok. 

Det finnes flere gode søvnråd du kan prøve. Men du skriver noe viktig: "når jeg prøver å sove så kommer tanker jeg ikke vil tenke og følelser jeg ikke vil føle". Har du prøvd å snakke med noen om det som er vanskelig? Eller skrive eller lage videodagbok om det du tenker på. På den måten kan du begrense hvor mye du tenker på det som er vanskelig, og kanskje legge dette til andre tider på døgnet enn når du skal sove.

På sovno.no kan du lese om søvntips. Se også vedlagt artikkel.

Hvis du ikke får orden på søvnen din selv, bør du få hjelp. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller fastlegen din. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom hvor lege og helsesøster jobber sammen.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søvn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søvn