Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Snart muntlig eksamen og jeg stammer, hva skal jeg gjøre?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei ung.no Jeg har stammeproblemer og jeg skal ha snart muntlig eksamen. Så problemet er at når jeg har presentasjoner både for lærer eller hele klassen så stammer jeg veldig mye, mens når jeg snakker med venner så stammer jeg ikke. Så jeg vil ikke stå på eksamen og stamme veldig mye. Vet ikke hva jeg skal gjøre.

Besvart 27.11.2017 16:34
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Jeg skjønner at det er slitsomt å stamme, og at du er bekymret for muntlig eksamen. Som du sikkert vet og har erfart, stammer en gjerne mer hvis en er stresset og nervøs. Din lærer er nok også klar over denne problemstillingen, og vil hjelpe deg til å roe ned og slappe mer av. Snakk gjerne med din kontaktlærer og fortell om din bekymring.


Du har krav på hjelp av logoped. En logoped er ekspert på dette området, og kan hjelpe deg til å finne måter å forholde deg til stammingen når den oppstår. Ta kontakt med læreren din, som kan henvise deg til logoped. 


Videre tenker jeg det er lurt at du snakker med logopeden om hvor vanskelig du synes det er å snakke i klassen din, og hvilke tanker du har angående eksamen. Logopeden kan sannsynligvis hjelpe å finne alternative løsninger. Det må også sies at det er ikke alle kommuner som har logoped, og at det kan være lange ventelister for å få time dit.

Her kan du lese mer om stamming.

Ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eksamensangst?

Mange blir stressa av eksamen

Mange mennesker er livredde for å gjøre det dårlig, og de er redde for dårlige resultater. Eksamen nærmer seg - er du stressa? Det finnes gode råd!

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Stamming

munn (colourbox.com)

Får du ikke fram ordene? Går snakkingen i stå? Gruer du deg for å innlede en samtale med andre, -for ikke å snakke om å ta ordet i en forsamling? Du er ikke alene. Ca 40.000 nordmenn har taleflytproblemer, eller stamming, som vi til daglig kaller det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie