Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har kjæreste og vi tenker på å ha sex. Problemet er at det gjør ekstremt vondt for meg rett innenfor skjedeåpningen.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har kjæreste og vi tenker på å ha sex. Problemet er at det gjør ekstremt vondt for meg rett innenfor skjedeåpningen. Det er ikke noe problem at jeg ikke er våt nok, for det er jeg. Vi holder på med forspillet lenge for begge parter og jeg et definitivt kåt. Eller er jeg? I tillegg slapper jeg helt av og føler meg så absolutt klar for sex. Vi har snakket mye om det og prøvd en del ganger. Jeg føler meg heelt trygg på han og med selv. Stemningen er der så skjønner ikke hvorfor det skal gjøre så vondt. Det et en smerte som sprer seg og kan sammenlignes bittelitt som brennende og smertefull. Det er nok gli i tillegg. Jeg vil helst slippe å gå til lege. Litt av grunnen er fordi mamma vil jeg skal vente lenger. Jeg føler meg veldig, veldig klar for å ha sex og har vært det i flere måneder nå. Hva kan dette skyldes?

Besvart 26.11.2017 13:46
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Skjeden er et elastisk organ som utvides når man blir opphisset og kåt. Man har mye muskler i underlivet som kan være stramme hos unge jenter. Det er derfor viktig å være avslappet, noe du skriver at du er. Mange er litt stresset og kanskje litt redd når man skal ha samleie, noe som gjør at man strammer muskler i stedet for å klare å slappe av. Dette kan skje ubevisst.  Det er vanlig at man kan synes det er vanskelig å få til første gangen man har samleie. Det er svært sjeldent at årsaken er at jenta er for trang men veldig vanlig at man strammer litt.

Skjedekransen og åpningen i den, blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex. Hvordan dette føles første gang det skjer, vil variere fra jente til jente. For mange vil det skje uten noen former for besvær, men hos enkelte er det forbundet med ubehag og/eller noe smerte.

I noen veldig få tilfeller kan skjedekransen være så stram at det blir vanskelig å føre noe inn. Kanskje det er sånn for deg? En vil da ha problemer også ved tampongbruk eller ved onanering og ikke bare ved samleie. En legeundersøkelse kan da avgjøre om åpningen er så liten/trang at den må utvides med et lite inngrep, eller om det er andre årsaker til at det er stramt.

Du skriver at du ikke vil til lege fordi moren din synes du skal vente med sex. Du behøver ikke å bekymre deg for det. Alt helsepersonell har fullstendig taushetsplikt når du er over 16 år, så moren din vil ikke få vite om dette.

Du kan ta kontakt med fastlegen, eller din nærmeste helsestasjon for ungdom for vurdering.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

Langvarige smerter ved samleie (Vulvodyni)

Par i senga har problemer (colourbox.com)

Mange kvinner lider av nærmest kroniske smerter ved samleie, vulvodyni. Ofte diagnostiseres plagene som vestibulitt som igjen kan føre til vaginisme som er en smertefull tilstand i underlivet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex