Hopp til hovedinnholdet

Utredet for ADHD, men fortsatt plager og spørsmål. 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. For ca 2 år siden ble jeg utredet for ADHD på BUP. Ettervert sa de at jeg bare har generelle lærevansker. Men det tror jeg ikke stemmer. Jeg er egentlig ganske smart, og lærer nye ting ganske kjapt. Problemet mitt er å holde fokus i lengere tid. Og det gjelder ikke bare med teoretiske oppgaver. Jeg føler ikke at jeg ble utredet godtnok. Jeg glemmer ofte avtaler hvis jeg ikke har skrevet alt jeg skal, ned. Alt dette er veldig irriterende, også for de rundt meg. Jeg merker at de rundt meg fort blir irritert og lei av meg. Jeg syns det er så vanskelig å kontrollere meg. For en uke siden fikk jeg en ritalinpille 20 mg av en veninne med ADD, bare for å se om det hjalp. Etter ca 2 timer følte jeg meg en blanding av veldig kvikk og veldig fokusert. Jeg glemte helt tiden, og det var godt å klare å få gjort noe uten å tenke på alt mulig annet. Jeg vil gjerne snakke med legen min om dette, men er redd for at hun tror at jeg kun gjør det for medisinen. Jeg vil bare veldig gjerne få hjelp...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du ble utredet på BUD for ADHD, men de konkluderte med «kun» generelle lærevansker. Nå føler du at det var feil, og at du har ADHD likevel. Du har prøvd en Ritalin-tablett og synes du hadde god effekt. 

Jeg må advare kraftig mot å ta andres medisiner, og spesielt Ritalin! Ritalin er svært kraftig, og påvirker hjernen, hjertet og nervesystemet veldig. I verste fall kan få alvorlige bivirkninger og skader av den!

Nå vet ikke jeg så mye om hvilke symptomer du har, og hvor grundig du ble utredet. Som regel utreder BUP grundig. Og ikke alle med uro eller konsentrasjonsvansker har ADHD. Det er mange andre sykdommer, psykiske lidelser, og situasjoner, som kan føre til dette. Så det kan jo tenkes at konklusjonen var riktig. 

Men hvis du ønsker det, kan du be om en ny utredning. Da er det jo ikke sikkert legen din vil utrede deg for ADHD, eller vil henvise deg på nytt. Kanskje er det andre ting en bør kikke på i stedet (Eller i tillegg?). En pasient kan ikke bestemme HVA en skal utredes for, eller hvilke undersøkelser en skal få. Men en har rett til å bli undersøkt og behandlet for det en trenger (og det er det legene som bestemmer). 

Så du kan snakke med legen din igjen om hva som kan gjøres. 

Så finnes det kanskje en annen mulighet, som heter «second opinion». Det er et begrep som brukes i Norge, når en pasient ønsker en annen spesialist sin vurdering. Hvis pasienten er uenig i en konklusjon, kan hen be om å få saken sin vurdert av annen spesialist (da ofte ved et annet sykehus også). Så du kan spørre fastlegen din om dette. Du kan også henvende deg til Pasient- og Brukeombudet i ditt fylke. De kan hjelpe deg med rettighetene dine og hva du har krav på. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen legen, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse