Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har vært veldig følsom i det siste.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! For noen uker siden var det noe som skjedde i kroppen min som gjorde at jeg har vært veldig følsom. Tar alt personlig og alt i verste mening. Men nå er alt mye verre. Jeg har klump i magen om flytter seg, noen ganger er d vondt andre ganger svir det. I tillegg til det så skjelver jeg. Jeg har prøvd å forklare til venner og mamma og pappa om hvordan jeg har det. Vennene mine skjønner ikke hva jeg mener, men de støtter meg. Mamma blir sur og pappa forstår, men begge er fast bestemt på at det foregår for mye på telefon og iPad (det er absolutt ikke grunnen). Det å være på mobil og iPad gjør meg glad. 1. Hva tror du/dere det kan være? 2. Hvordan kan jeg unngå dette? 3. Hva skal jeg si for at venner og familie skal skjønne hvordan jeg har det? Hilsen nervøs og redd jente på 14 år.

Besvart 12.12.2017 11:02
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!

 1. Du forteller at det skjedde noe med kroppen din for noen uker siden, og at du merke at du er blitt veldig følsom. Ut i fra beskrivelsen du gir, høres det ut som du har en form for angstreaksjon. Kanskje er det for mye stress og press i hverdagen, eller tanker og følelser du har vanskelig for å takle.
  Vonder i kroppen, skjelving og uro er ikke uvanlig reaksjoner på stress og angst. Noen ganger kjenner man på slike følelser uten å være klar over hvorfor det oppstår. 
  Det kan være ting som skjer i hverdagen som påvirker deg, tanker og følelser.
 2. Den beste måten å finne ut av dette på, er ved å snakke med en du har tillit til om hvordan du har det. Sett ord på følelsene du opplever, og på det som skjer med kroppen din. Det du kan gjøre å ta en prat med helsesøster på skolen din om hvordan du har det, slik at du kan få hjelp til å takle følelser som er vanskelige.
  Helsesøster har taushetsplikt og kunnskap du kan ha god nytte av. Hvis du synes det er vanskelig å starte en samtale om dette, kan du for eksempel vise det du har skrevet til oss. Da vil helsesøster forstå, og hjelper deg med å komme i gang med samtalen.
 3. Det er ikke alltid så lett å snakke med foreldre eller venner om slike følelser. Det virker imidlertid som om du har venner som forsøker så godt de kan å være støttende, og det er flott. Har du en nær venn du stoler på, så kan det å få snakke ut om følelser hjelpe deg til å takle dette bedre.
  Det sammen gjelder foreldrene dine. Du føler at faren din forstår deg bedre enn mor. For at begge skal forstår deg, er det viktig at du setter deg ned med dem og forsøker å snakke om hvordan du har det. 
  Artikkelen nedenfor om "Hvordan snakke med foreldren som ikke forstår deg", får du gode råd som kan hjelpe deg.
  Det som er viktig er at du ikke holder vanskelig tanker og følelser for deg selv, men setter ord på hvordan du har det.
  Det er særlig viktig når du går rundt og er nervøs og redd. Da trenger du at foreldrene dine forstår deg, støtter deg og hjelper deg.

  Angst er ikke farlig, men det er skremmende og slitsomt når du ikke forstår hva som skjer med deg. Derfor er det godt å snakke og sette ord på følelsene sine, slik at du kan lære deg å takle det på en god måte.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Panikkangst

Angst

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Panikkanfall er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp om det er du selv eller andre rundt deg som opplever det.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst