Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Har vært ganske sliten en lang periode. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Det har vært en ganske lang periode nå som jeg har vært ganske sliten og jeg vet ikke hvorfor. Jeg har prøvd å fokusert på skolen og prøvd å gjort det bra, men jeg føler at jeg ikke får gjort det riktig... Jeg føler at det er så mye som skjer, selv om at jeg ikke vet hva. Jeg vet ikke hva jeg tenker og hva jeg skal bli noe som gjør meg sur. Nå syntes jeg det har godt litt for langt fordi etter skolen og sånn så bare bryter jeg sammen og begynner å gråte. Det jeg egentlig lurer på da er hvordan man kan finne ut om man sliter med depresjoner. Unnskyld for at jeg ikke skrev så mye, men jeg orker ikke å skrive mere fordi jeg er så sliten også må jeg øve på en tyskprøve...

Besvart 18.12.2017 13:27
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det høres ut som du har mange tanker som svirrer i hodet ditt for tiden og lager kaos. Når man har det slik blir man ofte tappet for krefter og kan føle seg sliten og tom, uten at man alltid vet helt hvorfor.

Kanskje stiller du for strenge krav til deg selv, og har et tempo i hverdagen som gjør at du sliter deg ut. Det er ikke alltid så lett å prioritere og legge en plan for hvordan man kan en mer romslig og mindre stresset hverdag, men det er fullt mulig.
Du kan lese om det i artikkelen om stress, og motivasjon til skolearbeide.

Det beste for deg nå, er at du snakker med en voksen om hvordan du har det, og hva som plager deg. Det å sette ord på frustrasjoner og følelser, vil hjelpe deg med å takle deg og å finne ut om du kan ha en depresjon.
Hos helsesøster på skolen kan du snakke om alt mulig. Der får du støtte og hjelp, og får råd og veiledning.

Når man har det vanskelig er det alltid viktig å søke hjelp. Problemer i hverdagen er ikke noe du trenger å løse alene, men kan få god hjelp av andre rundt det som har erfaring du kan dra nytte av.

Tankene du har om hva du skal bli, er noe du ikke trenger å stresse med. Det er veldig vanlig at man på din alder enda ikke vet hva man vil bli. Du har god tid på deg til å finne ut av det. Dette er noe du gjerne kan snakke med foreldrene dine om. Ha en god samtale om muligheter, om interesser, hva du har hatt tanker om tidligere, yrker du kunne tenke deg å finne mer ut av osv. Du må ikke gjøre valg av yrke nå. Det vil komme naturlig etter hvert som du får mer erfaring og kanskje input fra lærere om muligheter.

På denne siden - Velgriktig.no - kan du ta tester som kan være til hjelp. Men først og fremst må du ta tiden til hjelp, og så vil svaret komme til deg når du minst venter det.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Hvordan finne motivasjon til skolearbeid?

Motivasjon til skoleoppgave (foto: ung.no)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Får du aldri den karakteren du ønsker, samme hvor hardt du jobber? Her er noen tips.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Studieteknikk

Finn din studieteknikk (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

- Det er kaos i hodet mitt, jeg klarer ikke noe

Gutt fortviler (colourbox.com)

Jeg føler at alt bare er kaos inni meg. Jeg sliter med selvtilliten og kjenner at ting ikke er bra. Jeg vil så gjerne få det bedre, men aner ikke hvordan. Er det noe jeg kan gjøre selv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert