Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør man til en ernæringsfysiolog?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg skal snart til en ernæringsfysiolog fordi jeg er litt tynn. Bare lurte på hva man gjør hos dem. Blir man tvunget til å spise masse mat, medisiner + måling? Osv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender spørsmål til ung.no

Så fint at du har søkt hjelp når vekten er for lav.

Akkurat hva man gjør hos en ernæringsfysiolog kommer litt an på hvem man kommer til. Det er også forskjell på om man har oppsøkt ernæringsfysiologen selv, om legen har henvist til sykehuset og om man er innlagt på tvang på grunn av spiseforstyrrelser.

Ettersom du skal til en ernæringsfysiolog på grunn av lav vekt, og ikke på grunn av tvang, vil jeg tro at dette er noe av det som vil skje:

  • Vekt og målinger. Så lenge du selv synes det er greit, blir det tatt vekt og noen mål for å vite hva utgangspunktet ditt er. Hvis du synes dette er svært vanskelig, så kan man ta vekt uten å få vite selv hva tallene viser.
  • Blodprøver. Ikke alltid, men noen ganger kan det bli tatt blodprøver for å se om man har noen mangler. Dette gjøres ofte hos legen i forkant, før man eventuelt blir henvist til en ernæringsfysiolog.
  • Samtale. Den viktigste delen av møtet er samtalen mellom deg og ernæringsfysiologen. Her vil hun/han spørre deg om hva du pleier å spise, hva du liker av mat, hvordan forhold du har til mat og vekt, hva som er vanskelig/enkelt å få til i matveien og hva du ønsker av forandringer selv. Ofte vil ernæringsfysiologen si noe om hva han/hun tenker er lurt å gjøre, basert på kostholdet ditt, f.eks. å spise oftere, mer frukt eller fisk. Men alltid er det sånn at man skal bli enige sammen om hva som skal endres på, og man endrer ofte bare noen små ting av gangen. Det kan være lurt å tenke gjennom på forhånd hva du tror er lurt for deg å endre på, og hva du kanskje kunne ha lyst til å endre på. Ernæringsfysiologen kan hjelpe deg med å komme på forslag hvis du synes det er vanskelig. Når timen er over skal du ikke ha fått masse krav om hva du skal gjøre annerledes, men dere har sammen blitt enige. Noen ganger blir man bedt om å skrive ned alt man spiser enten før eller etter første timen. 

Ofte kommer man tilbake etter noen uker eller en måned og snakker om hvordan det har gått, eventuelt tar vekten og bestemmer nye mål/tiltak.

Det er ikke helt sikkert at det blir akkurat sånn som jeg har skrevet det, men jeg vil tro det blir noe liknende. Du vil nok ikke få medisiner av ernæringsfysiologen, og heller ikke bli tvunget til å spise masse mat som du ikke har lyst til. Det er ingenting å grue seg til!

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse