Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har en del spørsmål om mensen, p-piller og operasjoner.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei!  Jeg skal til sykehuset for å fjerne det man gjerne kaller 'septate hymen' på engelsk. Jeg var idag hos legen og fikk resept på p-piller av urelaterte grunner. Jeg skal da ifølge legen starte på disse første dag av mens, men jeg så senere på kalender og fant ut at jeg har mensen under denne operasjonen, hvor den starter et par dager før. Det er derfor to ting jeg er usikker på og lurer på her: 1. Kan jeg ha denne operasjonen med mensen? Burde jeg ringe og prøve å forflytte, eller muligens spørre lege om piller for å forskyve mensen(Eller er dette p-piller?)? 2. Hvis jeg starter p-pillene når mensen starter nå, vil det skape komplikasjoner for operasjonen da jeg kommer til å få enten bedøvelse eller narkose(Har ikke fått infobrev ennå, kommer nok i løpet av de neste dagene)? Jeg har ventet lenge på dette, men begynner å få en del usikkerhet. Takk for svar uansett!

Besvart 13.01.2018 07:43
 

Svar
Hei

For det første så kan du fint starte på p-pillene dine i dag selv om du ikke har mensen. Det eneste er at du må vente 7 dager med å ha sex uten kondom da det tar tid før effekten slår inn om du ikke starter de første fem dagene i mensen. Dette gjelder vanlige p-piller, og ikke gestagen p-piller som Cerazette og Desogestrel Orifarma eller p-piller med forskjellige dose på p-pillene som Synfase og Qlaira.

Hvis du ikke har startet opp med pillene fordi du venter på mensen kan du derfor starte i dag, og da vil du mest sannsynlig ikke blø når du skal ha mens, men heller blø når du har pillefri uke. 

Hvis du alt har startet på p-piller kan du fint hoppe over mensen når du skal ha operasjonen. Da bare fortsetter du på neste brett og tar ikke pillefri pause eller sukkerpillene som er på brettet. Du kan oppleve å få noen småblødninger på neste brett.

Det er ikke farlig om du har en blødning ved operasjonen, men det er mer praktisk for deg å ikke ha det. 

For informasjon om å hoppe over mensen og starte på p-piller anbefaler jeg deg denne siden her i stede for pakningsvedlegget. Her kan du klikke på bruksanvisning for den pillen som gjelder deg. Du kan også gå inn på Sex og samfunn sin chat

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer

Chat om seksualitet og seksuell helse

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet og seksuell helse, kan du få svar på chat med fagpersoner fra Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse