Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Senker man forbrenningen om man ikke spiser nok?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, er en gutt på 13 og halvt år som lurer på om man senker forbrenningen hvis man ikke spiser nok, og isåfall i over hvor lang tid må man spise for lite og hvor mye mindre kan man spise før du senker forbrenningen?

Besvart 13.01.2018 21:53
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmål til ung.no.

Kroppen vår er lagd sånn at den stort sett ikke ønsker at vi skal gå ned i vekt. Derfor vil den etter en stund senke forbrenningen hvis man spiser for lite mat. Dette blir da en forsvarsmekanisme slik at man ikke mister vekt. 

Hvorvidt forbrenningen blir lavere av å spise mindre kommer an på hvor lite man spiser og hvor lenge man holder på. Spiser man veldig lite mat i noen få dager, så går nok ikke forbrenningen ned noe særlig, men hvis man sulter seg over lengre tid blir den mest sannsynlig lavere. Jeg kan ikke gi deg noe svar på akkurat hvor lite man må spise eller hvor lenge man må holde på for at forbrenningen skal bli lavere, da dette varierer veldig fra person til person.

Spiser man bittelitt mindre mat enn det kroppen trenger, så er det ikke sikkert forbrenningen blir lavere. Og hvis man i tillegg trener så er det mindre sjanse for at forbrenningen blir lav. 

Det er uansett ikke noe smart å spise for lite mat. Det at forbrenningen kan gå ned er jo én ulempe, men det å spise for lite fører også til at man mister fett og muskler, og kroppen får for lite næringsstoffer til å utvikle seg slik den skal. Som ungdom er det ekstra viktig at man spiser nok, fordi hjernen er under utvikling, og skjelettet skal vokse.

Hva er grunnen til at du lurer på dette? Hvis du synes dette med mat og kropp er vanskelig, vil jeg råde deg til prate litt med helsesøster eller en annen voksen om dette.

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse